search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug

Training Focus op veerkracht

De workshop Focus op veerkracht was een van de succesnummers van het Event Werkplezier XL in november 2019. Tientallen jeugdzorgprofessionals gingen aan de slag met de oefeningen van Ronald en vroegen om een vervolg. Schrijf je in voor een training in oktober en/of november. De inhoud van de trainingen is gelijk en elke training bestaat uit vier dagdelen. 

werkplezier in jeugdzorg laten groeien

Hoe blijf je in balans ondanks een volle caseload, regeldruk en onzekerheid? Ronald Huttinga, zélf uitvoerend jeugdzorgprofessional, ontwikkelde de methode FOCUS op veerkracht om anders om te gaan met werkstress. In deze gratis training die bestaat uit drie sessies en een opfrisbijeenkomst, ervaar je aan den lijve hoe je meer grip krijgt op jouw veerkracht. Val je onder de cao Jeugdzorg? Boost je energie en meld je nu aan.

Wat levert de training je op?

In de training ervaar je aan de hand van oefeningen hoe jouw stresssysteem werkt, leer je welk effect dit heeft op jouw functioneren en krijg je handvatten om zelf actief invloed uit te oefenen op je eigen veerkracht. FOCUS staat voor Fysiek, Omgeving, Cognitie, Uitzicht en Sociaal. De oefeningen zijn laagdrempelig en gemakkelijk toe te passen in de praktijk. Het is een individuele training, maar nodig gerust je collega's uit zich ook aan te melden.

Voor wie?

Deze training is bestemd voor iedereen die onder de cao Jeugdzorg valt, maar vooral gericht op jeugdzorgprofessionals. Er is plaats voor maximaal twaalf deelnemers.

Programma

  • 9.00 uur: inloop
  • 9.30 uur: start training
  • 12.30 uur: lichte lunch en napraten
  • 13.00 uur: afsluiting

Sessie 1 Fysiek en Omgeving
Je maakt kennis met je eigen stresssysteem. Zowel theoretisch als in ervaring. Welke signalen geeft jouw lichaam af wanneer de spanning stijgt? En je krijgt inzicht in energiegevende en energievretende activiteiten. Hoe is de balans bij jou?

Sessie 2 Cognitie
Cognitie, dus je denken, is van grote invloed op je stressreactie. Je leert alles over de cirkel van invloed en hoe je dit zelf kunt gebruiken.

Sessie 3 Uitzicht en Sociaal
Uitzicht: je leert op een oplossingsgerichte manier te kijken naar jouw perspectief. Waar sta je nu, en waar zou je naar toe willen? En hoe kan je dat bereiken? Sociaal: Welke rol speelt je netwerk in jouw mate van veerkracht? En wat kan je daarmee?

Opfrisbijeenkomst
Je wisselt uit op welke punt je staat in het door jezelf geformuleerde perspectief. Wat heb je al echt toegepast en wat levert je dit op? Waar stond je aan het begin van dit traject? Wat heb je al bereikt? En waar wil je nog extra aandacht aan besteden? 

In iedere sessie krijg je uitleg, doe je oefeningen en krijg je advies over het onderhouden van je veerkracht. En krijg je voor de tussenliggende weken enkele reflectieve opdrachten voor thuis mee.

Over de trainer

Ronald Huttinga studeerde Psychologie naast zijn werk als jeugdzorgprofessional. Het resultaat van zijn eigen ervaringen in de hulpverlening in combinatie met inzichten uit de positieve psychologie vormt samen de methode FOCUS op veerkracht. Leer Ronald beter kennen in dit interview en ontdek hoe veerkrachtig jij bent: doe de test.

Aanmelden

Met bijna 60% van de jeugdzorgwerkers die de werkdruk te hoog vindt, stond en staat de aanpak van werkdruk hoog op de agenda van Jeugdzorg werkt! Wij willen medewerkers in jeugdzorg maximaal ondersteunen bij hun belangrijke werk en bieden deze training kosteloos aan. Kun je onverwachts toch niet deelnemen? Meld je ten minste 48 uur van tevoren af. Zo voorkom je dat wij al gemaakte kosten in rekening moeten brengen. Meld je hier aan

Locatie 

De training vindt plaats bij FCB in Utrecht.

 

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling