Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Congres zij-instromers binnen jeugdzorg: AlleKansenBenut!

14 sep 2022

Op 24 november organiseerde AlleKansenBenut! haar jaarcongres. Een dag waarop we samen kijken naar de inzet van zij-instromers en herintreders binnen jeugdzorg. Wat hebben de afgelopen twee jaar ons gebracht? Hoe vergaat het de pilotorganisaties? En welke veranderopgave ligt er voor onze branche?

Themabijeenkomst AKB

Op 24 november vond deze hybride editie van het congres AlleKansenBenut! plaats. Onder leiding van dagvoorzitter Mari Carmen Oudendijk ontving programmamanager Inge Kuipers verschillende gasten. Zij gingen met elkaar in gesprek over de inzet van zij-instromers en herintreders binnen de branche. Wat betekent dit potentieel voor organisaties en hun professionals? Welke uitdagingen zijn er? Wat kunnen we leren van andere branches? En op welke wijze kunnen het onderwijs, de inkoopregio’s en het Rijk ondersteunen? 

Wij deelden successen & lessen en de pilot organisaties gaven een kijkje in de keuken. Daarnaast was er een inspirerende sessie waarmee je gelijk aan de slag kunt.

De informatie vanuit het congres zullen wij binnenkort delen. Houd onze website en socials in de gaten.

Het programma

 • 10.00 tot 12.00 - Tafelgesprek 'zij-instromers en herintreders van toegevoegde waarde?!'
 • 12.00 tot 13.00 - Pauze
 • 13.00 tot 14.00 - Tafelgesprek 'Zij-instromers en herintreders in de praktijk: hoe doe je dat?'
 • 14.00 tot 15.00 - Workshop: Leren en ontwikkelen: Luxe of noodzaak?!
 • 15.00 tot 16.30 - netwerkborrel voor de aanwezigen  

Tafelgesprek 'Zij-instromers en herintreders van toegevoegde waarde?!' 

Van 10.00 uur tot 12.00 uur keken we naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Hoe kunnen zij-instromers en herintreders waarde toevoegen? Is dit wel een goed idee? Het programma AlleKansenBenut! is 2 jaar onderweg. We stonden stil bij de resultaten van het programma, de wet- en regelgeving en keken vooruit naar de stappen die we met AlleKansenBenut! nog willen zetten.

De tafelgasten tijdens dit tafelgesprek: 

 • Olaf Prinsen - directeur Jeugdzorg nederland
 • Hafid Bellafkih - lector arbeidsmarkt in transitie en human capital, Hogeschool van Amsterdam
 • Ramon de Groot - manager praktijkleren ’s Heerenloo (gehandicaptenzorg)
 • Sjak van den Broek - projectleider opleiding ‘zij-instroom’ Hogeschool van Amsterdam
 • Inge Kuipers - programmamanager AlleKansenBenut!

Het tafelgesprek werd begeleid door Mari Carmen Oudendijk. 

Tafelgesprek 'Zij-instromers en herintreders in de praktijk: hoe doe je dat?'

Het afgelopen jaar zijn er een aantal pilotorganisaties onder begeleiding van het programma AlleKansenBenut! aan de slag gegaan met zij-instromers en herintreders. Wat is hun ervaring? Hoe hebben zij in de praktijk vorm gegeven aan de komst van zij-instromers en herintreders? Wij gaan erover in gesprek: op zoek naar de lessen en successen. We stonden stil bij de verandering die dit vraagt binnen je organisatie. Hoe bepaal je een passende veranderstrategie en als veranderen best ingewikkeld is, wat vraagt dit dan van jou als werkgever, gemeente of inkooporganisatie?

De tafelgasten tijdens dit tafelgesprek: 

 • Simon Melis - projectleider ‘zij-instroom’ binnen Levvel
 • Leontine Sneyder - pleegzorgwerker binnen Levvel
 • Wikje Kooijmans - manager regiecentrum Bescherming- en veiligheid
 • Akke van der Bij - regiecentrum Bescherming- en veiligheid
 • Kees van der Meulen - regiecentrum Bescherming- en veiligheid
 • Dayenne Schuring - programmaleider AlleKansenBenut!

Het tafelgesprek werd begeleid door Mari Carmen Oudendijk. 

Workshop 'Leren en ontwikkelen: Luxe of noodzaak?!'

Tijdens de workshop 'Leren en ontwikkelen: Luxe of Noodzaak?!' stonden we stil bij het leren en ontwikkelen van de zij-instromer. Hoe benut je de competenties die deze groep meebrengt en welke leer- en ontwikkelvraag hebben zij eigenlijk? Hoe geef je hier handen en voeten aan? Het komt allemaal aan bod, zodat je gevoed en wel aan de slag kan.

De workshop werd gegeven door Silvia van Gaal. Silvia is als deskundige op het gebied van leren en ontwikkelen verbonden aan het programma AlleKansenBenut!.

Benut de kansen van zij-instromers en herintreders

Zij-instromers en herintreders vormen een waardevolle bijdrage aan de diversiteit in organisaties én dragen bij aan een oplossing voor de personeelstekorten binnen jeugdzorg. Jeugdzorgorganisaties zijn vaak nog zoekende hoe ze deze groep potentiële werknemers mét levenservaring maar (nog) zonder SKJ-registratie effectief kunnen inzetten. 

Over AlleKansenBenut!

Met het programma AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om jeugdzorgorganisaties inzichten en tools te bieden om de groeiende groep zij-instromers en herintreders zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten voor hun organisatie. Zo krijgen de (nog) niet SKJ-geregistreerde professionals de kans om zich binnen een organisatie optimaal te ontwikkelen én op de lange termijn een duurzame bijdrage te blijven leveren.

AlleKansenBenut! adviseert en ondersteunt individuele organisaties bij het succesvol inzetten van zij-instromers en herintreders en organiseert themabijeenkomsten voor verschillende doelgroepen binnen jeugdzorg. Daarnaast heeft het programma AlleKansenBenut! het Deskundigenteam AlleKansenBenut! samengesteld met verschillende expertises voor individuele vragen aan deskundigen.   

AlleKansenBenut! is een programma van Jeugdzorg werkt!

Meer lezen?

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!