Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Baas over eigen baan

17 apr 2019

Met plezier en vertrouwen naar je werk. Nu en straks, in een snel veranderende samenleving. Hoe krijg je dat zelf voor elkaar en wat heb je daarvoor nodig? Met die vragen zijn negentig (jeugd)zorg- en welzijnsmedewerkers uit Gelderland aan de slag gegaan. 

 

Oscar Overbeek

Een spannende expeditie in 2017 levert bruikbare richtingwijzers op. Plus waardevolle input voor een bredere opzet van het project 'Werken aan Zekerheid'. Initiatiefnemer Oscar Overbeek, CNV-bestuurder Zorg & Welzijn en lid van het Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg, vertelt.

Collega’s onder elkaar

Geen stoffige vakbondszaaltjes, saaie bedrijfskantines of dominante managers. Maar met collega’s onder elkaar brainstormen over de toekomst van je eigen werk. In het inspirerende decor van onder meer Burgers Zoo en tijdens een virtuele tocht met blinden en slechtzienden naar de hoogste berg in India. Dat is niet alleen spannend en leuk, maar praat – ook al gaat het over ingewikkelde materie – een stuk makkelijker. Elke sessie levert dan ook genoeg gespreksstof op en verrassende uitkomsten.

Oscar Overbeek licht toe: ‘Minder werkdruk en een goed salaris spelen zeker mee. Maar de deelnemers hameren vooral op het belang van een goed samenspel met collega’s. En een soepel draaiend thuisfront: bijvoorbeeld met goede kinderopvang, dicht bij huis werken, een fijn privé-netwerk. HRM-afdelingen mogen zich achter de oren krabben, hoe ze daaraan kunnen bijdragen.’ 

Regisseur van de toekomst

Productie draaien, ellenlange lijsten invullen, protocollen volgen. Volgens veel medewerkers is dat tegenwoordig (jeugd)zorg en welzijn. De mensen voor wie je het doet, komen op het tweede plan. Plezier in het werk sneeuwt steeds meer onder, werknemers hebben er geen vat meer op, stress neemt toe. Hoe kunnen we dat ombuigen, vragen de expeditieleden zich af, zodat we meer grip krijgen op de dagelijkse werkzaamheden en onze loopbaan. Oscar Overbeek bevestigt, dat dit een van de meest ingewikkelde uitdagingen is:

‘Werkgevers, ondernemingsraden en vakbonden moeten de randvoorwaarden faciliteren. Maar ook de politiek moet een duit in het zakje doen om de kaalslag in de sector teniet te doen. Verder horen afspraken met gemeenten over fatsoenlijke budgetten er ook bij. Maar … medewerkers moeten zelf aangeven of ze meer regie willen uitoefenen op hun werk. Tijdens de expedities hebben ze dat voor een deel al gedaan: door ervaringen uit te wisselen, voorzetten aan te dragen en de blik krachtig op de toekomst te richten.’  

Medewerkers met potentie

De deelnemers zijn opgetogen over de opzet, de vakbondsbestuurder is tevreden, maar het kan altijd beter. De signalen daarvoor zijn gunstig. Medewerkers in deze branches bekleden een sterke positie: ze zijn gewild en kunnen eisen stellen. En werkgevers en vakbonden treden als een front op. Onder meer in het platform. Daar staat na de evaluatie van de expedities het licht op groen om het initiatief breder uit te rollen, voegt Oscar Overbeek toe:

‘Het platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg tekent voor de organisatie, biedt praktische én theoretische ondersteuning en zorgt voor een heldere terugkoppeling. Waar ik ook blij van word: er zit veel potentie in medewerkers. Bovendien heeft een aantal de gave anderen mee te trekken in deze zoektocht. Ik ben ervan overtuigd, dat met dit project veel te winnen valt voor de hele sector.’  

Zelf aan de slag?

  • Ga eens met je collega’s in gesprek om jouw eigen expeditie te ondernemen en kijk dan hoe ver je kunt komen met jouw ideeën.
  • Deel je ervaringen met Jeugdzorg werkt! via caojeugdzorg@fcb.nl. Jouw tips nemen wij graag mee in het vervolg op het project 'Werken aan Zekerheid'. Binnenkort hoor je meer over de plannen.