search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug
19 mei 2020

Coronavirus: afspraken en regelingen

Hoe kunnen werkgevers en werknemers in jeugdzorg omgaan met de gevolgen van het coronavirus COVID-19? Een overzicht van regelingen, afspraken en economische noodmaatregelen die voor jeugdzorg van belang zijn. 

Het coronavirus heeft voor heel veel organisaties en werknemers in jeugdzorg consequenties. Het platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg en de cao-tafel jeugdzorg zetten voor werkgevers en werknemers de belangrijkste informatie op een rij en verwijzen hiervoor vooral naar diegenen die vanuit expertise hierin informatie kunnen geven.

Op Jeugdzorg werkt! vind je een pagina over werken in tijden van corona met informatie, tools en links. 

Overheidsmaatregelen die gelden voor heel Nederland

 • Hier vind je alle overheidsmaatregelen. Of bekijk de factsheet met een overzicht van de huidige maatregelen.
 • Op maandag 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is. De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract. 
 • Jeugdzorgwerkers kunnen tot 8 juni gebruikmaken van de  noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Jeugdzorg staat op de lijst van vitale beroepen, onder de noemer 'Zorg, Jeugdhulp en (Maatschappelijke) Ondersteuning'. Deze opvang is zonder extra kosten.
  Van 8 juni tot 1 juli is noodopvang alleen nog in de avond, nacht en weekend beschikbaar voor leerlingen van ouders die werken in de gezondheidszorg. 
 • Bekijk ook de veelgestelde vragen van de Rijksoverheid. 

Volg de updates over het coronavirus

Werkgevers

Werknemers

 • Bekijk de veelgestelde vragen bij FNV Zorg & Welzijn (specifiek voor jeugdzorg), CNV Zorg & Welzijn en FBZ.
 • En de vragen voor werknemers bij de Rijkoverheid. Bijvoorbeeld: Ik moet naar mijn werk komen. Hoe kan ik mezelf en anderen om mij heen beschermen?
 • Nederlands Jeugdinstituut: omgaan met de gevolgen van het coronavirus voor professionals, ouders, kinderen en jongeren en gemeenten.
 • Aanpassingen SKJ vanwege coronacrisis.
 • Or in coronatijden: whitepaper met relevante informatie voor pvt en or van SBI Formaat.
 • De aanvaag van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, gebeurt via dit loket van Mediq. De middelen zijn schaars. Loop jij hierdoor risico's in je werk, dan kun je dat melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd via meldpunt@igj.nl. Graag een kopie van de melding doorgeven aan het coronameldpunt van FNV dat alle signalen verzamelt.

Overige informatie

Let op: de medewerkers van het cao-secretariaat en het bureau van FCB kunnen geen vragen met betrekking tot het coronavirus beantwoorden en zullen alleen verwijzen naar dit bericht en de betreffende websites.

Toon footer logos's

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling