"Werkplezier is niet van een groepje op kantoor, maar van ons allemaal"
"We hebben zo’n hoog verloop dat we niet kunnen ontkennen dat er iets aan de hand is. En je zit zoveel tijd van je leven op je werk, dan moet het toch op zijn minst leuk zijn? Ik ben ervan overtuigd dat het voor iedereen zoveel beter en leuker kan. Daarom zet ik me in voor het project Werkplezier", zegt Els Reinders, senior communicatieadviseur van Triade Vitree.

"Het woord werkplezier dekt trouwens niet helemaal de lading. Het gaat niet alleen over plezier, maar ook over: kan ik mijn werk überhaupt doen? Als ik mijn computer opstart, doet hij het dan? En als ik wil afstemmen met mijn manager, heeft die dan tijd voor mij? Die basis moet op orde zijn en dat is nu niet zo."
Iedereen is nog zoekende
"Je merkt dat we nog niet echt één organisatie zijn. Triade Vitree is het resultaat van een fusie van vijf jaar geleden van een aantal organisaties voor mensen met een beperking, ggz-zorg en jeugdhulp. Iedereen is nog erg zoekende. De managers en gedragswetenschappers werken allemaal keihard maar zijn nog geen echt team, de ondersteunende diensten zijn niet ondersteunend genoeg en daarbij komt dat het lastig is om een team op te bouwen als je door de hoge uitstroom steeds met andere collega’s moet werken. Er zijn allerlei goede initiatieven. Maar de logische lijn ontbreekt, waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien."
De basis moet op orde zijn en dat is het nu niet"
Een gat tussen ondersteuning en primair proces
"Er zit een gat tussen de ondersteunende diensten en de collega’s van het primair proces. Medewerkers weten niet bij wie ze moeten zijn als ze ergens tegenaan lopen en de ondersteunende diensten weten niet hoe ze het beste kunnen ondersteunen. Daardoor voelen medewerkers zich niet gehoord en ondersteund. Dat moet echt anders."
Werkplezier is niet iets van een groepje op kantoor, het is juist van ons allemaal"
Medewerkers betrekken is een uitdaging
"Hoe we alle medewerkers goed gaan meenemen en betrekken, vind ik nog wel een uitdaging. Ik kan iedere dag wel tien verhaaltjes op intranet zetten, maar zo bereik ik ze niet. Ik verwacht dat de ambassadeurs daar een belangrijke rol in gaan spelen. We doen het samen en iedereen is nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken. Ik hoop dat iedereen die nu nog cynisch is en er kritisch in staat, ook mee gaat doen."
Als organisatie meer een familie zijn
"Ik zou het leuk vinden als we als organisatie meer een familie zijn en we beter van elkaar weten wie waarmee bezig is. Dat als ik hoor dat de collega’s van jeugdhulp of op de dagbesteding iets moois hebben bereikt, ik daar ook blij van word en andersom. Dat als de helpdeskmedewerker een medewerker helpt, hij of zij daar ook blij van wordt. Als we bereiken dat iedereen zich hier thuis voelt, ben ik supertrots."
"Ik heb vertrouwen in het project, omdat we de basis aanpakken en de bestuurders erachter staan. We kunnen niet alles in één keer oplossen, het gaat in kleine stapjes en we zullen vast nog wel een aantal keer een paar stapjes terug moeten. Maar de beweging die we nu maken, maakt me blij."
Op een rij: wat is er tot nu toe gedaan?
- Juni 2021 - het management neem zich voor: we gaan écht iets doen aan de medewerkerstevredenheid.
- Augustus 2021 - start van het projectteam Werkplezier
- Oktober 2021 - kick-off van een serie van werkconferenties met een inspirerende lezing van Michael Kortekaas over het managen van energie en het voorkomen van een burn-out.
- December 2021 - werkconferentie: wat is werkplezier voor jou? Waarin medewerkers met de bestuurders in gesprek gingen over de onderwerpen en lancering van het intranet voor ‘Ik ben kwiek’.
- Februari 2022 - werkconferentie: wat hebben we tot nu toe geleerd van de lezing van de hr-manager van zorgorganisatie Philadelphia over hun succesvolle aanpak op het gebied van werkplezier.
- Maart 2022 - 14 uitvoerende medewerkers starten als ambassadeurs om de verbinding te leggen met de medewerkers in het primair proces. Zij stellen zich voor tijdens de 4e conferentie: aandacht voor werkplezier - thema is aandacht.
- Maart 2022: start van de externe projectleider Jos van der Horst
Meer over aantrekkelijke organisaties:
Vanuit het deelproject ‘De aantrekkelijke organisatie van de toekomst’ verkennen we, samen met medewerkers van jeugdhulporganisaties, wat er nodig is om een aantrekkelijke en humane organisatie te worden. We delen praktijkverhalen en begeleiden organisaties via speciale trajecten om dit proces te starten en te borgen.
Met het programma 'Jeugdhulp. Alles in het werk' wil Jeugdzorg werkt! werken aan een sterke arbeidsmarkt door te versterken wat werkt.
'Jeugdhulp. Alles in het werk' wordt ondersteund met een bijdrage van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV).
Overzicht Jeugdhulp. Alles in het werkJeugdhulp. Alles in het werk
Matthijs Laurs - programmaleider
Meer weten? Neem contact op!

Meer weten? Neem contact op!