Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werknemers

Begeleidingsaanbod projectleiders - invoering Complete agressie-aanpak

Het invoeren van de Complete agressie-aanpak (CAA) is best een klus, maar uiteindelijk zeer de moeite waard. Om projectleiders te ondersteunen in dit proces, bieden de projectleden van Agressievrij werken begeleiding aan in de vorm van coaching gedurende een periode van (gemiddeld) een halfjaar.

Begeleidingsaanbod projectleiders

Ons streven is om gedurende een halfjaar elke twee weken een online afspraak te hebben en elkaar minstens één keer fysiek te zien. Coaching is maatwerk, dus projectleider en coachen maken onderling afspraken met elkaar die het beste passen. 

Denk bij coaching bijvoorbeeld aan:

  • Meedenken over het betrekken van medewerkers van verschillende disciplines bij de invoering van de CAA.
  • Samen kijken hoe je de respons op het invullen van de vragenlijsten kan verhogen en/of kan analyseren.
  • Meedenken over de invulling van de dialoogsessies.
  • Per pijler samen sparren over hobbels en dilemma’s die tijdens het proces ontstaan.
  • Meedenken over het op de agenda houden van de CAA binnen de organisatie.
  • Meekijken en adviseren over de implementatie van de verschillende pijlers.

 

Interesse?

In 2024 willen we drie organisaties kosteloos een coachingstraject aanbieden. In 2025 is er nog eens ruimte voor zeven organisaties. 

Ben jij projectleider van de CAA en heb je behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar projectleden Senada Nikocevic en Marlieke van de Laar via jeugdhulpallesinhetwerk@fcb.nl. Zij plannen vervolgens een kennismakingsgesprek met je om je hulpvraag te bespreken en te verkennen of je in aanmerking komt voor onze coaching.

 

Leerbijeenkomsten

Daarnaast gaan de projectleden van Agressievrij werken zich de komende tijd richten op het verbinden van verschillende organisaties die de CAA invoeren en/of al ingevoerd hebben. Doel: leren van elkaars kennis en ervaringen, reflectie te bevorderen en de kwaliteit te verbeteren en te borgen. Wij faciliteren en organiseren deze leerbijeenkomsten in de vorm van intervisie. In een intervisiegroep brengen de deelnemers casussen in vanuit hun eigen praktijk, waarna de groep deze bespreekt en analyseert.

Heb jij interesse om je aan te sluiten bij deze leerbijeenkomsten? Stuur dan een mail naar projectleden Senada Nikocevic en Marlieke van de Laar via jeugdhulpallesinhetwerk@fcb.nl.