Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Tips voor zij-instromen of herintreden in jeugdzorg

Wil je graag aan de slag in jeugdzorg, maar heb je ervaring in een ander werkveld? Of is het alweer een tijd geleden dat je werkte met jeugd? Voor bepaalde taken en functies moet je je registreren bij SKJ. Daar komt aardig wat bij kijken. Deze tips maken het je makkelijker.  

Scholing binnen jeugdzorg

Als je wilt zij-instromen of herintreden op een functie binnen jeugdzorg waar je je voor moet registreren, is dat vaak lastig. Zij-instromers voldoen vaak niet aan de registratie-eisen van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Dat betekent dat je aanvullende scholing moet volgen. Om je te helpen de juiste informatie te vinden, hebben we wat tips voor je op een rij gezet.

Werken zonder SKJ-registratie

Kijk of er mogelijkheden zijn voor het werken in een functie waar je niet direct een registratie voor nodig hebt. Zo doe je werkervaring op en kun je onder begeleiding en met afspraken die bij jou passen, werken aan je kwalificaties. Een kwalificatie is het proces waarmee je laat zien dat je aan bepaalde eisen voldoet.

Alles over de EVC-procedure hbo-jeugd- en gezinsprofessional

Jeugdzorgleert

Een samenwerkingsverband van een aantal jeugdzorgorganisaties is onder de naam ‘Jeugdzorgleert’ bezig met een vakopleiding waarin een opleidingsaanbod gekoppeld is aan een inwerkprogramma. Grote kans dat je op hun website interessante informatie vindt. Via aanbieders zoals HaKa-Nederland (professionalisering sociaal domein en onderwijs) kunnen organisaties die met zij-instromers aan de slag willen, een speciale route volgen. Het uiteindelijke doel is een registratie voor de zij-instromer.

Jeugdzorgleert

Volg een maatwerktraject van een Hogeschool

Bijna alle hogescholen (hbo-opleidingen) bieden aanvullende scholing op het gebied van jeugd aan. Zij ontwikkelen een scholingsaanbod (verdeeld in modules) waar je je, als alles goed gaat, kunt registreren in de SKJ.

Leer-werktraject via StapIn Jeugdzorg

Via een persoonlijk stappenplan begeleidt StapIn Jeugdzorg zij-instromers bij het halen van hun SKJ-registratie. Met baangarantie aan het einde van het traject. Een initiatief van Jeugdbescherming west, Prokino zorg en Advizo.

StapIn Jeugdzorg

Meer tips

Als zij-instromer of herintreder draag je bij aan diversiteit in organisaties én een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg. Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om jou de juiste informatie te geven en helpen je graag een stukje op weg. Daarnaast bieden we werkgevers inzichten en tools om jou welkom te heten in hun organisatie. 

Alles over AlleKansenBenut!

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!