Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Tips voor zij-instromen of herintreden in jeugdzorg

Wil je graag aan de slag in jeugdzorg, maar heb je ervaring in een ander werkveld? Of is het alweer een tijd geleden dat je werkte met jeugd? Dan moet je je registreren. Daar komt aardig wat bij kijken. Deze tips maken het je makkelijker.  

Aanvullende scholing 

Als je wilt zij-instromen of herintreden op een functie binnen jeugdzorg waar je je voor moet registreren, is dat vaak lastig. Zij-instromers voldoen vaak niet aan de registratie-eisen van de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) Dat betekent dat je aanvullende scholing moet volgen. Om je te helpen de juiste informatie te vinden, hebben we wat tips voor je op een rij gezet: 

  • Kijk of er mogelijkheden zijn voor het werken in een functie waar je niet direct een registratie voor nodig hebt. Zo doe je werkervaring op en kun je onder begeleiding en met afspraken die bij jou passen, werken aan je kwalificaties. Een kwalificatie is het proces waarmee je laat zien dat je aan bepaalde eisen voldoet. Een handig overzicht van functies waarvoor je geen of niet direct een registratie nodig hebt, vind je op de website Jouw kansen in de jeugdhulp. 
  • Een samenwerkingsverband van een aantal jeugdzorgorganisaties is onder de naam ‘Jeugdzorgleert’ bezig met een vakopleiding waarin een opleidingsaanbod gekoppeld is aan een inwerkprogramma. Grote kans dat je op hun website interessante informatie vindt. Via aanbieders zoals HaKa-Nederland (professionalisering sociaal domein en onderwijs) kunnen organisaties die met zij-instromers aan de slag willen, een speciale route volgen. Het uiteindelijke doel is een registratie voor de zij-instromer. 
  • Bijna alle hogescholen (hbo-opleidingen) bieden aanvullende scholing op het gebied van jeugd aan. Zij ontwikkelen een scholingsaanbod (verdeeld in modules) waar je je, als alles goed gaat, kunt registreren in de SKJ. Een voorbeeld is het Maatwerktraject beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional (MJG) van de Hogeschool van Amsterdam.  
  • AlleKansenBenut! is het programma van Jeugdzorg werkt! om meer zij-instromers een leerwerkplek te bieden. 
  • Via een persoonlijk stappenplan begeleidt StapIn Jeugdzorg zij-instromers bij het halen van hun SKJ-registratie. Met baangarantie aan het einde van het traject. Een initiatief van Jeugdbescherming west, Prokino zorg en Advizo.

Handige links

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!