Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

De KNALweek: “Binnen vijf dagen meer focus op de kern van je werk."

In vijf dagen de werkdruk met sprongen verlagen. En weer opgeruimd en fris aan de slag. Die garantie biedt Alexander Thijssen aan jeugdzorgwerkers: ‘Na een week ben je weer helemaal gefocust op de kern van je werk: de gezinnen. En heb je ook de regie over allerlei bijkomende taken.’

KNALweek Alexander Thijssen

Even voorstellen: Alexander Thijssen 

Alexander Thijssen zit in de Raad van Toezicht van jeugdhulporganisatie Oosterpoort in Noordoost Brabant en was tot voor kort bij De Rading in Utrecht bestuurssecretaris. Advocaat worden om mensen te helpen was ooit zijn droom, maar inmiddels ligt zijn hart bij de zorgprofessionals in jeugdhulp.

De KNALweek als oplossing voor werkplezier

Alexander Thijssen ontwikkelde de KNALweek, als oplossing om jeugdzorgprofessionals te helpen met hun caseload. Alexander over jeugdzorgprofessionals: 

‘Zij staan aan de frontlinie, voeren met veel passie hun vak uit, maar vergeten zichzelf vaak door de grote empathie voor hun cliënten. Bovendien moeten ze dealen met stroperige werkprocessen, voortdurende berichtenstromen via e-mail plus WhatsApp en een tetterende smartphone. Door alle drukte en afleiding kom je niet meer aan de kern van je werk toe. Met dit initiatief willen we daar iets aan doen.’

Van werkdruk naar werkplezier 

Werkdruk. Het woord is gevallen. Een virus dat de sector al jaren in een ijzeren greep houdt. De Rading vroeg in 2017 of Alexander een middel kon bedenken om die druk aan te pakken. 

‘Jeugdzorgwerkers bezitten een hoog denk- en kennisniveau en zijn vaak inhoudelijk heel goed geschoold. Een enkeling volgde ooit een cursus Timemanagement, terwijl elke medewerker heel graag efficiënt wil werken én dat ook moet kunnen tegenwoordig. Die signalen krijg ik voortdurend. Daarom bieden Jeugdzorg werkt! en ik de KNALweek aan. Met deze methode werk jij in enkele dagen alle achterstanden weg en vergroot je jouw productiviteit. 

Een enkeling volgde ooit een cursus Timemanagement, terwijl elke medewerker heel graag efficiënt wil werken én dat ook moet kunnen tegenwoordig."
Alexander Thijssen

KNALweek werkt

Ongeveer vijftien deelnemers zitten in de KNALweek bij elkaar. Vooraf hebben ze allemaal hun hoofd leeggemaakt: door alles wat je thuis of op je werk nog moet doen op papier te zetten. Van het maken van een afspraak bij de tandarts, de gewenste wereldreis tot het gezinsplan. Alexander voegt toe:

‘Sommigen deelnemers komen met zes A4-tjes binnen, maar hun hoofd is leeg. Vervolgens kiezen ze elke dag één groot, twee middelgrote en drie kleine onderwerpen van de ‘to do list’: dat gezinsplan bijvoorbeeld. Daar hikken ze al maanden tegenaan. Enkele uren achter elkaar werken zij eraan, in alle stilte, zonder interrupties zoals email en telefoon. Pure luxe voor de meesten. En dan blijkt na maanden uitstellen in anderhalf uur het gezinsplan af te zijn.’

Mijn teammanager vindt mij een ander mens geworden."
Deelnemer KNALweek

Vanaf dag een wordt ook de vloedgolf aan WhatsApp chats en e-mails aangepakt. Alexander heeft een hele verzameling slimme technieken paraat. Alleen al het aanpassen van de instellingen van Outlook zorgt voor een enorme tijdwinst. 

‘Belletjes, piepjes en andere signalen uitzetten zorgt voor minder interrupties, zodat jij ongestoord kunt doorwerken. Ik laat ook het verschil zien tussen een actie e-mail - cliënt bellen - en een bericht dat je meteen kunt archiveren, zoals een mededeling. Aan het eind van de rit is de inbox helemaal opgeschoond. De e-mail cursus is een echte oogopener. Het gekke is dat we met een heel land aan het kenniswerken zijn, maar een e-mailles tijdens de opleiding is er niet bij. Dan is het niet gek, dat een deelnemer 167 berichten in de inbox heeft, waarop nog actie moet worden ondernomen. Maar ook voor haar geldt: na de KNALweek waren alle berichten volledig verwerkt.’ 

Lovende recensies

Twee organisaties hebben een KNALweek georganiseerd: De Rading en Youké. De recensies zijn lovend. Een deelnemer schreef: “Het is een bevrijdende ervaring. Ik beschik nu over een aantal fundamentele inzichten, zodat ik mijn werk beter kan doen met minder druk.”

Volgens Alexander is het de kunst dat in de toekomst vast te houden:

‘De KNALweek is de uitkomst van een jarenlange ontdekkingsreis. Stapje voor stapje ontstond een aantal inzichten, die ik nu in een samenhangend geheel heb gegoten: werken in concentratie en het opzetten van een slim werksysteem, waaraan jeugdzorgprofessionals jaren plezier kunnen beleven. Je kunt zo’n KNAL moment natuurlijk ook zelf organiseren, bijvoorbeeld periodiek één dag met een groep collega’s. Als jeugdzorgorganisaties het aanmoedigen, dat hun professionals zich af en toe terugtrekken voor een KNALdag, dan hebben we al veel bereikt.’

Werkplezier werkt! 

De KNALweek maakt onderdeel uit van Werkplezier werkt! Hierin gaat Jeugdzorg werkt! met meerdere initiatieven uit de praktijk aan de slag om het werkplezier voor jeugdzorgprofessionals op de kaart te zetten. 

Binnen Werkplezier werkt! volgen we Alexander en de KNALweek en houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Alles over Werkplezier werkt!

Lees meer