Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werknemers

"Ik heb nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta"

Tien jaar geleden waagde Liesbeth Walgers (63) de sprong van MEE naar de toen nieuwe jeugdhulporganisatie SPRING. Vanuit die organisatie wordt ze gedetacheerd bij de gemeenten Etten-Leur en Zundert, waar ze zich binnen het CJG richt op jonge kinderen (0-7 jaar). Het team waar ze werkt voelt als een warm bad: "Ik werk gelukkig in een fijn team waarin we elkaar heel goed opvangen."

Liesbeth Walgers

Je werkt nu tien jaar bij SPRING, maar heb je hiervoor ook in de jeugdhulp gewerkt?

"Nee, eigenlijk heb ik me mijn hele carrière ingezet voor met mensen met een beperking. Ruim 28 jaar heb ik bij MEE (voorheen SPD) gewerkt in hele uiteenlopende functies. De laatste jaren voor de transitie ging ik me binnen MEE steeds meer richten op kinderen en gezinnen. Ik heb gesolliciteerd en ben op 1 januari 2015 gestart bij Spring. Ik vond het heel spannend maar het was een mooie uitdaging om een nieuwe organisatie mee te helpen ontwikkelen."

Hoe ging dat, in die eerste periode?

"Ik kwam dus vanuit MEE en daar was alles goed georganiseerd. Ik weet nog dat we op de eerste dag als SPRING-medewerkers werden onthaald door onze teamleidster en we alleen maar een laptop hadden. We hebben vanaf toen de hele structuur met z’n allen opgezet en dat was best een klus. Samen pionieren, met vallen en opstaan. Voordat ik bij SPRING begon was ik al vier uur per week gedetacheerd bij de gemeente Etten-Leur, dus ik was bekend met de sociale kaart. Dat scheelde wel. Het was een spannende sprong in het diepe, maar ben heel blij dat ik het heb gedaan."

Wat houdt jouw werk in?

"Ik werk als jeugdhulpprofessional in het team dat zich richt op kinderen van 0-7 jaar. Samen met ouders probeer ik te kijken naar wat de hulpvraag is voor hun kinderen.  We leggen altijd samen de puzzel en kijken welk stukje ontbreekt. En dan is het uitgangspunt dat we samen bedenken: wat is de volgende stap? Ik ben heel blij dat me heb verdiept in de begeleiding van het jonge kind, het geeft me veel voldoening. We zijn als team heel erg gericht op de eerste fase, de hechting. Allemaal hebben we een eigen specialisme, dus we leren veel van elkaar. Dat geeft veel energie. En dat is ook nodig, want soms heb je te maken met heftige casussen."

Als mensen zien dat ik veel werkervaring heb, dan schept dat vertrouwen
Liesbeth WalgersJeugdhulpprofessional SPRING

Wat doet dat met jou, als het om heftige problematiek gaat?

"Fysiek geweld is vaak duidelijk te herkennen, maar emotionele verwaarlozing is veel moeilijker om aan te tonen. En dan heb je niet altijd de mogelijkheid om direct in te grijpen. Dat raakt me. Je zou de kinderen het liefste allemaal mee naar huis willen nemen, maar dat kan natuurlijk niet. Je kan niet alles voorkomen, dat besef is ook belangrijk. Maar soms voelt dat anders. Onze taak is ook om te kijken naar signalen van onveiligheid en de juiste zorg in te schakelen. Als ik zie dat het weer op de rails staat, dan kan ik het weer loslaten. Maar dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer."

Welke rol speelt jouw werkgever tijdens heftige problematiek?

"Ik heb gelukkig een heel fijn en hecht team, dat scheelt enorm. Bij complexe zaken heb ik een CVC ( complexe veiligheid coach)-coach en kunnen we altijd terugvallen op een gedragsdeskundige, zoals wij allemaal binnen SPRING. Ook hebben we intervisie en moreel beraad, wat ook heel belangrijk is in dit werk. Verder hebben we duidelijke procedures, protocollen en een ondersteuningsteam. Ik heb nooit het gevoel dat ik er alleen voor sta en dat maakt ook dat ik het werk goed volhoud. Maar natuurlijk, van sommige zaken kan ik wakker liggen. Zeker nu ik drie kleinkinderen heb, merk ik dat ik kwetsbaarder ben geworden. Gelukkig werk ik dus in de juiste omgeving waarin we elkaar heel goed opvangen. Ook voor de collega’s die net starten in dit werk hebben we een mooie constructie: SPRING-plank. Hierbij worden startende professionals gecoacht door een gedragsdeskundige."

Inmiddels ben je 63, in hoeverre merk je dat je al wat ouder bent in dit werk?

"Daar merk ik zeker wat van. Als ik bijvoorbeeld voor de deur staat, dan merk ik dat mensen me vaak taxeren. Ik heb in die zin profijt van mijn leeftijd, want ik merk dat mensen zien dat ik veel werkervaring heb. En dat geeft vertrouwen. Ook stel ik me zelf kwetsbaar op en daardoor komen belangrijke gevoelens vaak al in één gesprek op tafel.

Verder merk ik bij mezelf wel dat ik wat ouder word, ik moet zorgen voor voldoende rust. Maar ik voel me verder goed en heb nog zoveel passie en plezier in het vak. Als het aan mij ligt ga ik zeker door tot m’n pensioen."