Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Stage jeugdzorg

Een stage in jeugdzorg is een hele mooie kans om het werk te leren kennen. Je helpt kinderen met problemen onder begeleiding van een ervaren jeugdzorgprofessional. Maar hoe vind je nu een stageplek die bij jou past? We geven je handige tips.

x

Tips om een stage in jeugdzorg te vinden 

Organisaties voor jeugdbescherming en jeugdreclassering hebben stages voor hbo-studenten en universitaire studenten. Bij andere organisaties kun je ook met een mbo-opleiding terecht. Belangrijk om te weten: je hebt voor een jeugdzorgstage vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. 

Begin op school 

Veel mbo- en hbo-opleidingen hebben afspraken over stages met jeugdzorginstellingen in hun regio. Check eerst of dat bij jouw school het geval is. Wel zo makkelijk.  

Wat zijn de beste websites voor een stage in jeugdzorg? 

Voor het vinden van een stageplaats kun je ook terecht op websites die hiervoor speciaal gemaakt zijn zoals Stagemarkt. Het voordeel is dat je hier alleen erkende leerbedrijven vindt. Dat betekent dat de begeleiding goed geregeld is. Je kunt er niet alleen zoeken naar stages, maar je vindt er ook tips.  

Bekijk stages bij jeugdzorgorganisaties in de buurt 

Zoek uit of er bij jeugdzorgorganisaties bij jou in de buurt stageplekken zijn. Op de website van zo’n jeugdzorgorganisatie vind je vaak een onderdeel ‘werken bij’. Meestal staat daar ook de informatie over stage lopen. 

Wil je weten welke jeugdzorgorganisaties er bij jou in de buurt zijn? Kijk dan op de ledenlijst van werkgeversvereniging Jeugdzorg Nederland. Je vindt daar de jeugdzorgorganisaties verdeeld in drie groepen: gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering en jeugd- en opvoedhulp. 

Zoek op regionale websites voor (jeugd)zorg en welzijn 

Op de gezamenlijke website van de regionale werkgeversorganisaties voor zorg en welzijn kom je door het invullen van je postcode op de juiste website voor je eigen regio terecht. Af en toe vind je daar ook vacatures en stages in jeugdzorg.  

Zoek op sociale media 

Natuurlijk zijn de sociale media ook heel handig om te gebruiken in je zoektocht naar een stage. Zo kun je op Twitter via een handige zoekfunctie zoeken op 'hashtags' (#). Zoek bijvoorbeeld eens op de combinatie #stage en #jeugdzorg om alle berichten te vinden waar die woorden in voorkomen. Ook LinkedIn en Facebook kun je inzetten bij het zoeken naar een stage. Maak bijvoorbeeld een bericht waarin je vertelt wat voor stage je zoekt en wat je te bieden hebt. En volg organisaties waar je graag stage wilt lopen. 

Gebruik je netwerk  

Schakel je familie, vrienden en kennissen in. Laat weten dat je op zoek bent naar een stage. Mogelijk heeft iemand een goede tip. Of misschien ken je via via wel iemand die in jeugdzorg werkt. Vraag dan of er stageplekken zijn en bij wie je moet zijn voor meer informatie. 

Als jeugdzorgwerker beteken je veel voor kinderen en jongeren

Handige links