Arbobeleid en risico-inventarisatie en -evaluatie voor jeugdzorg
Veilig en gezond werken staat op de eerste plek in jeugdzorg. Werkgever en medewerker dragen hier samen verantwoordelijkheid voor, waarbij preventie een centrale rol speelt. Daarom schrijft de Arbowet voor dat elke organisatie een arbobeleid en een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft, met een passend plan van aanpak. Maar wat is een effectief arbobeleid, hoe stel je het op en hoe zorg je voor een veilige werkomgeving?

Wat is een arbobeleid?
Het arbobeleid beschrijft hoe een organisatie arbeidsomstandigheden aanpakt, zoals werkdruk en lichamelijke belasting. Het brengt gezondheids- en veiligheidsrisico's in kaart en stelt maatregelen op om deze te beperken, wat bijdraagt aan veiligheid, gezondheid en inzetbaarheid van de medewerkers. Omdat het beleid continu in ontwikkeling is, moet het regelmatig worden geëvalueerd en aangescherpt. Een arbobeleid stel je op in enkele stappen:
Voordelen van de nieuwe RI&E tool
- Het beleid samen met medewerkers actueel te houden.
- Samen de grote en kleine risico’s te bepalen.
- Een uniform beleid te voeren over alle locaties van de organisatie.
- Overzicht te houden over de voortgang van V&G-activiteiten op alle locaties.
- Op organisatieniveau zoveel mogelijk activiteiten (op maat) klaar te zetten voor, zodat de medewerkers op locatie direct aan de slag kunnen.
Risico-inventarisatie en -evaluatie: RIEwerkt!
Voor jeugdzorgorganisaties is er een branchespecifieke RI&E-tool ontwikkeld: RIEwerkt! Deze praktische tool geeft efficiënt inzicht in arbeidsrisico’s en helpt bij het opstellen en onderhouden van actueel arbobeleid. De inhoud sluit aan op de arbocatalogus en is afgestemd op het werk in de jeugdzorg. Met RIEwerkt! werk je gericht aan:
- Een veilige en gezonde werkomgeving voor medewerkers.
- Inzicht in factoren die werkdruk veroorzaken.
- Checken of de BHV’ers goed voorbereid zijn op hun taak.
Voordelen van RIEwerkt!
- Afgestemd op Arbowetgeving en inspectiebeleid.
- Directe link naar oplossingen via de Arbocatalogus.
- Praktisch actieplan waarmee je risico’s direct kunt aanpakken.
- Speciaal ontwikkeld voor jeugdzorg.
Belangrijk om te weten
Het is verplicht om de RI&E én het plan van aanpak te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige. Dit geldt ook voor kleinere organisaties met minder dan 25 medewerkers. Zo weet je zeker dat jouw RI&E goed is uitgevoerd en voldoet aan de wettelijke eisen.
Samen naar een gezonde en veilige werkomgeving
Alle maatregelen, wie ze uitvoert en wanneer dat gebeurt, vormen het plan van aanpak. Betrek je medewerkers bij het opstellen van de RI&E en het uitvoeren van het plan van aanpak. Via de ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) hebben zij instemmingsrecht en kunnen ze meedenken over de RI&E en de aanstelling van de preventiemedewerker. Dit vergroot het draagvlak en draagt bij aan een gezonde organisatie.
Controle door de Arbeidsinspectie
Een goed arbobeleid is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van medewerkers, maar ook om boetes en sancties te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert documenten zoals de RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract. Zorg ervoor dat deze documenten up-to-date en volledig zijn.