Functieboek Jeugdzorg
Cao-partijen in jeugdzorg hebben in het cao-akkoord Jeugdzorg 2014-2015 een generiek functieboek vastgesteld. In het Functieboek Jeugdzorg staan veelvoorkomende functies uit de branche en een matrix met de salarisschalen die bij die functies horen. Deze functies in het functieboek noemen we referentiefuncties. Met deze functies kan je de functies binnen jeugdzorgorganisaties beschrijven en indelen. Het functieboek lijkt groots en complex, maar dat is het niet. Op deze pagina vind je alle informatie over het functieboek en het gebruik ervan.
Functies indelen in salarisschalen
Het Functieboek Jeugdzorg is onderdeel van de Cao Jeugdzorg. In het functieboek staan ruim 35 generieke referentiefuncties. Dat zijn globale en resultaatgerichte beschrijvingen van functies die binnen de branche jeugdzorg herkenbaar zijn en veel voorkomen. Deze referentiefuncties worden door jeugdzorgorganisaties gebruikt om eigen functies in te delen, en als basis om het salaris van medewerkers werkzaam in een functie te bepalen.
Functiewaardering binnen jeugdzorg
Alle referentiefuncties in het functieboek zijn gewaardeerd door een functiewaarderingssysteem toe te passen. Een functiewaarderingssysteem is een soort meetlat met meetkenmerken waar de beschrijving van een functie naast wordt gelegd. In jeugdzorg is met het functiewaarderingssysteem 'de Bakkenistmethode' de zwaarte van elke functie bepaald. Afhankelijk van de zwaarte van de functie wordt de functie ingedeeld in een functiegroep en salarisschaal. Voor de branche jeugdzorg betekent dit dat elke functie is ingedeeld in een functiegroep van 1 tot en met 15, waar de betreffende salarisschaal bij hoort. Dit houdt in dat indien een functie wordt ingedeeld in functiegroep 8, de betreffende medewerker (functiehouder) een salaris dat (afhankelijk van de ervaringsjaren) krijgt dat valt binnen de bandbreedte van salarisschaal 8. Bekijk onderstaande animaties om alles te leren over functiewaardering binnen jeugdzorg.