Ouderschapsverlof in jeugdzorg
Ouderschapsverlof is een verlofregeling voor werknemers met de zorg voor en opvoeding van kinderen tot acht jaar. Bekijk hier waar je rekening mee moet houden.
Recht op ouderschapsverlof
Het recht op ouderschapsverlof is vastgelegd in hoofdstuk 6 Ouderschapsverlof van de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierin staan de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op ouderschapsverlof. Een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof voor:
- het eigen kind of adoptiekind;
- het stief-, pleeg- of kleinkind als deze op hetzelfde adres woont én de verantwoordelijkheid heeft over de verzorging en opvoeding van het kind.
De werknemer kan geen ouderschapsverlof meer aanvragen als het kind acht jaar is geweest.
Een juridisch ouder of adoptieouder kan voor verschillende kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. Bij een tweeling heeft deze werknemer dus ook recht op twee keer ouderschapsverlof. Gaat het om een stief-, pleeg- of kleinkind? Dan is er één keer recht op ouderschapsverlof.
Ouderschapsverlof opnemen
De werknemer moet het ouderschapsverlof minimaal twee maanden voordat het verlof ingaat schriftelijk aanvragen. In de aanvraag staat:
- op welke datum het verlof ingaat
- om hoeveel uren verlof het gaat
- om welke werkdagen het gaat
- hoe lang de verlofperiode duurt.
In de Cao Jeugdzorg is afgesproken dat de werkgever zorgt voor vervanging van de uren van de werknemer tijdens het ouderschapsverlof. Alleen bij zwaarwegend bedrijfsbelang kun je ouderschapsverlof afwijzen.
Ouderschapsverlof berekenen
Een werknemer kan maximaal 26 keer het aantal werkuren per week opnemen aan ouderschapsverlof. Stel: een werknemer werkt 24 uur per week. Dan wordt het ouderschapsverlof als volgt berekend: 26 x 24 = 624 uur ouderschapsverlof. Je werknemer bepaalt zelf hoe hij of zij het ouderschapsverlof opneemt.
Bereken je ouderschapsverlof via Rijksoverheid.nlSalaris tijdens ouderschapsverlof
Een werknemer heeft recht op negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof als het verlof wordt opgenomen voor kinderen jonger dan een jaar. De werknemer krijgt dan 70% van het salaris. Je vraagt een uitkering betaald ouderschapsverlof aan voor je werknemer bij het UWV. Dat gebeurt achteraf, nadat jouw werknemer (een deel van) het verlof heeft opgenomen.
Het overige ouderschapsverlof van zeventien weken is een onbetaald verlof. Blijft de werknemer gedeeltelijk werken? Dan betaal je het normale salaris uit over de uren die de werknemer werkt.
Lees meer over betaald ouderschapsverlofPensioenopbouw tijdens ouderschapsverlof
In art. 9.10.1 van de Cao Jeugdzorg is geregeld dat de werknemer ervoor kan kiezen om het pensioen over de periode van ouderschapsverlof te blijven opbouwen.
Let op! Heeft de werknemer al ouderschapsverlof en is dit vóór 2 augustus 2022 ingegaan? Dan geldt er mogelijk een afspraak over betaald ouderschapsverlof. Bekijk de afspraken over ouderschapsverlof van vóór 2 augustus.
Ouderschapsverlof en nieuwe werkgever
Gaat een werknemer tijdens het ouderschapsverlof uit dienst? Dan blijft deze het recht op ouderschapsverlof behouden. Wijs de werknemer erop dat dit bij de nieuwe werkgever te melden.
Bekijk de regelingen voor ouderschapsverlof
Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.