RI&E en arbobeleid in jeugdzorg: wat is het en hoe stel ik het op?
Je wilt dat jouw medewerkers in jeugdzorg gezond en veilig kunnen werken. Arbobeleid helpt je hierbij. Bij het opstellen hiervan sta je stil bij de bestaande risico's in jouw organisatie. En zorg je voor maatregelen om deze risico's te beperken. Het is wettelijk verplicht om arbobeleid te hebben. In 2023 en 2024 gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra controleren in jeugdzorg op de RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract. Maar, wat is arbobeleid precies? En hoe stel je het op?
Wat is arbobeleid?
In het arbobeleid staat wat een organisatie doet rond arbeidsomstandigheden, zoals lichamelijke belasting of werkdruk. Je brengt de gezondheidsrisico's in beeld en zorgt voor maatregelen om deze aan te pakken. Het beleid draagt bij aan de gezondheid en veiligheid van medewerkers, en heeft een positief effect op bijvoorbeeld inzetbaarheid. Het arbobeleid is en blijft altijd in ontwikkeling en moet je dus regelmatig evalueren en aanscherpen. Arbobeleid maak je op basis van de volgende stappen.
Doe het samen
Medewerkers in jeugdzorg hebben het recht om mee te denken. In de vorm van instemmingsrecht via de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Ze mogen meedenken over de RI&E en arbodienstverlening en meestemmen over de aanstelling van de preventiemedewerker. Door medewerkers te betrekken, creëer je bovendien draagvlak voor het beleid. Dat draagt bij een gezonde organisatie!
Controle van de Arbeidsinspectie
Een goed arbobeleid is belangrijk om risico's te beperken en de gezondheid en veiligheid van medewerkers te verhogen. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert een aantal documenten, zoals de RI&E met het plan van aanpak en het basiscontract. Is het niet in orde? Dan kan dat gevolgen hebben. Zo kan de inspectie een waarschuwing of boete geven, of het werk stilleggen. Lees meer over de inspectie.