Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Meer kansen voor zij-instromers? Dit is de oplossing!

1 jun 2021

Hoe zorgen we dat enthousiaste zij-instromers en herintreders een vaste aanvulling worden op onze teams binnen jeugdzorg? Het is dé vraag die jeugdzorgorganisaties bezighoudt. De oplossing? Die presenteerde Jeugdzorg werkt! op 25 mei 2021 in de online inspiratiebijeenkomst ‘AlleKansenBenut!’

1
Hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van tekorten?

De ruim 50 deelnemers worden bij de start meteen met hun neus op de feiten gedrukt. In een filmpje vertellen potentiële zij-instromers dat ze dolgraag aan de slag willen in jeugdzorg, maar tegen muren oplopen. Ze hebben geen SKJ-registratie of kunnen geen arbeidsplek vinden om die te behalen. Veel deelnemers knikken, dit klinkt herkenbaar! Als hr-manager, recruiter of bestuurder van jeugdzorgorganisaties moeten ze vaak noodgedwongen ‘nee’ zeggen tegen een groep mensen die ze juist zo hard nodig hebben. Hoe komt dat, en hoe lossen we het op?

Doorbreken van vicieuze cirkel

We kampen met een hardnekkig patroon: ervaren krachten zoeken steeds vaker werk buiten onze branche, waardoor er een tekort is aan professionals. De nieuwe instroom is weliswaar SKJ-geregistreerd, maar vaak nog jong en onervaren. Zij-instromers en herintreders vormen daarop een mooie aanvulling met hun werk- en levenservaring. Helaas is het voor organisaties moeilijk om deze mensen aan te nemen. Ze hebben geen tijd voor goede begeleiding, er is een gebrek aan financiering of weinig kennis van maatwerk. Een doorbraak van deze vicieuze cirkel is hard nodig.

Organisatiescan: inzicht in mogelijkheden

Die doorbraak komt er hopelijk met het programma ‘AlleKansenBenut!’. Hiermee biedt Jeugdzorg werkt! instellingen een gratis organisatiescan, die meer inzicht geeft in de mogelijkheden voor zij-instromers en herintreders in hun organisatie. Denk bijvoorbeeld aan interne kweekvijvers creëren met talentvolle zij-instromers. Of bepaalde functies in duoschap vormgeven, omdat niet voor iedere taak een SKJ-geregistreerde professional nodig blijkt. En even belangrijk: nieuwe werknemers goed inwerken en opleiden, zodat ze kunnen uitgroeien tot ervaren professionals.

Hoe werkt de scan in de praktijk?

Samen met de organisaties kijken we tegen welk vraagstuk ze aanlopen. Op basis daarvan gaat ons team van adviseurs aan de slag. Zij lezen zich in en gaan, ieder vanuit de eigen expertise, in gesprek met verschillende medewerkers binnen de organisatie, zoals de bestuurder, een hr-manager en een aantal andere medewerkers. Hun antwoorden geven de adviseurs een goed beeld van de uitdagingen én kansen, waarmee de organisatie aan de slag kan. De uitkomsten bespreken we in een afrondend adviesgesprek. Het belangrijkste dat we aan deelnemers vragen? Openheid. De eerste aanmeldingen voor de scan hebben we al mogen ontvangen!

Van alle deelnemers aan de scan nodigen we vier organisaties uit voor de tweejarige pilot ‘Arbeidsplekken voor zij-instromers’. De deelnemers geven een groep zij-instromers een arbeidsplek en krijgen daarbij ondersteuning van Jeugdzorg werkt!. Ook wisselen ze kennis en ervaringen uit met andere deelnemers. De organisaties krijgen allemaal een kleine compensatie in hun kosten.  

Welkom bij de community

De komende maanden richten we een website in waar je alle informatie over het programma kunt vinden. Zo bouwen we verder aan een community waar iedereen uit de branche kennis, informatie en ervaringen kan uitwisselen. Ben je enthousiast? Dan zien we je graag terug op de volgende bijeenkomst – en straks op de website! We houden je op de hoogte.

Video: met succes instromen

Aisha kreeg een opleidingsplek bij Jeugdbescherming west. Een kans die ze met beide handen aangreep. 'Dit was de oplossing voor mij.' Aisha is nu SKJ-geregistreerd en in dienst van Jeugdbescherming west. 

Aisha stroomde succesvol in bij een gecertificeerde instelling

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!