Hoe je WhatsApp voor jou laat werken
Herken je het knagende gevoel van openstaande WhatsApp-berichten? We gebruiken WhatsApp steeds meer om mee te communiceren, zowel zakelijk als privé. Vanwege de doorgaande stroom aan berichten kun je actiepunten gemakkelijk uit het oog verliezen. Hierdoor kan WhatsApp bijdragen aan een gevoel van werkdruk bij jeugdzorgprofessionals. Hier lees je vier tips om daar slim mee om te gaan!
Tip 1 - Bescherm je focus: verminder geluiden en notificaties
Misschien heb je wel eens het gevoel dat je door WhatsApp te veel met je telefoon bezig bent, terwijl je eigenlijk tijd aan andere dingen wilt besteden. Met geluiden, trillingen en notificaties van berichten speelt WhatsApp slim in op onze menselijke nieuwsgierigheid. Wil je het negatieve effect op je concentratie verminderen? Zet deze opties van WhatsApp dan uit. Je kunt ook alleen bepaalde groepen op stil zetten. Dit helpt om je aandacht te behouden als je iets wilt afmaken. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Tip 2 - Plan dagelijks een onderhoudsmoment voor WhatsApp in
Het kan best een uitdaging zijn om overzicht te behouden over binnenkomende berichten. Het gebrek aan overzicht vergroot de neiging om vaker naar je telefoon te grijpen en WhatsApp te checken. Het helpt om voor jezelf een vast moment te nemen om binnengekomen berichten te verwerken. Bijvoorbeeld aan het begin van je werkdag. Zo'n dagelijks 'onderhoudsmoment' zorgt ervoor dat er doorstroming blijft zitten in de chats die om opvolging vragen. Daarna kun je je makkelijker weer op andere belangrijke dingen focussen.
Tip 3 - Verplaats afgehandelde berichten naar het archief
Veel professionals krijgen WhatsApp-berichten binnen op twee telefoons (privé en zakelijk), waardoor het moeite kost om de regie te bewaren over belangrijke berichten en de actiepunten die hieruit voortkomen. Gouden tip: verplaats afgehandelde chats naar het archief. Zo houd je zicht op wat je nog wél moet doen.
In de standaardinstelling van Whatsapp blijven eenmaal gearchiveerde chats altijd gearchiveerd. Ook als je een nieuw bericht krijgt. Wil je dat een gearchiveerde chat weer in je actieve berichtenlijst tevoorschijn komt als je een nieuw bericht krijgt? Dan hoef je maar één keer de standaardinstelling te veranderen.
Hoe verander je deze instelling in WhatsApp?
De functie dat eenmaal gearchiveerde chats in WhatsApp altijd gearchiveerd blijven, staat standaard aan en moet je dus uitzetten. Zo komen alle berichten gewoon weer terug in je berichtenlijst en kun jij ze beoordelen.
Android: Druk op de drie puntjes, rechtsboven in het scherm en kies in het menu voor Instellingen. Klik daar op Chats. Zet daar de functie 'Chats gearchiveerd houden' uit.
Iphone: Ga naar Instellingen rechtsonder en klik daar op Chats. Zet daar de functie 'Chats gearchiveerd houden' uit.
Bericht behandeld? Dan kun je de chat archiveren en is hij uit het zicht, tot je een nieuw bericht ontvangt.
Tip 4 - Gebruik de desktopversie voor snelle verwerking
WhatsApp is ook te gebruiken via je laptop. Met een groter toetsenbord en computerscherm kun je sneller berichten versturen. Ga naar https://web.whatsapp.com en volg de stappen om WhatsApp Web te openen.
Via WhatsApp Desktop kun je ook gemakkelijk je afgehandelde chats archiveren (zie tip 3). In dat geval kun je in de berichtenlijst op het kleine pijltje naar beneden drukken en dan Chat archiveren. Mocht je geen pijltje zien, dan werkt het soms ook om rechtermuisknop te klikken.
Werkplezier werkt!
Dit artikel is onderdeel van Werkplezier werkt! Hierin gaat Jeugdzorg werkt! met meerdere initiatieven uit de praktijk aan de slag om werkplezier voor jeugdzorgprofessionals op de kaart te zetten. Binnen Werkplezier werkt! volgen we Alexander en de KNALdag en houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Werkplezier werkt!