Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Een cv zonder SKJ: wat kan ik ermee?

Een cv zonder SKJ: wat kan ik ermee? Tijdens de inspiratieweek verzorgden Lieke Lange van het Deskundigenteam AlleKansenBenut! en Rianne van Eijk van SKJ een workshop waar deze vraag centraal stond. Zij vertellen over de mogelijkheden en beantwoorden vragen van de deelnemers.

cv zonder SKJ AKB!

Bij een tekort aan personeel wordt niet direct aan zij-instromers gedacht. Vaak wordt er gezocht naar oplossingen op korte termijn. Hierdoor kan het profiel van jeugdzorgprofessional door weinig sollicitanten worden ingevuld en vissen veel organisaties in dezelfde vijver. De argumenten om niet met zij-instromers aan de slag te gaan, zijn erg uiteenlopend. Directies vinden het te duur, denken dat het niet kan vanwege regelgeving of denken dat de cliënt het niet wil.

Werving en selectie is veranderd

Vroeger werd er een vacature uitgezet en dan was het wachten tot de juiste sollicitant zich aanmeldde. Inmiddels is de arbeidsmarkt erg veranderd. Daarom zijn er veel argumenten om juist wel te werken met zij-instromers binnen jouw organisatie:

 • Een zij-instromer heeft een frisse kijk op de organisatie
 • Je kunt veel leren uit andere sectoren
 • Zij-instromers zijn vaak iets ouder en hebben veel levenservaring
 • Werkgeluk
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid
 • Is er een alternatief?
Een zij-instromer maakt een bewuste keuze om dit werk te gaan doen”
deelnemertijdens workshop ‘een cv zonder SKJ: wat kan ik ermee?’

Scholingsregister SKJ

Zij-instromers kunnen zich inschrijven in het scholingsregister van SKJ. Via ‘mijn SKJ’ kan een zij-instromer een scholingsadvies aanvragen. Door het aanvragen van een scholingsadvies krijgt de zij-instromer meer zekerheid over en meer zicht op wat er nog nodig is om te kunnen registreren bij SKJ. Als het scholingsadvies is ontvangen, komt de zij-instromer in het scholingsregister van SKJ te staan. Via het werkgeversportaal kunnen jeugdzorgorganisaties bekijken welk scholingsadvies voor de zij-instromer geldt. Meer over het scholingsadvies en het scholingsregister lees je op de website van SKJ.

Het is een soort cv-database"
deelnemertijdens workshop ‘een cv zonder SKJ: wat kan ik ermee?’

Tips voor zij-instroomtrajecten 

Lieke heeft een aantal tips om met zij-instromers aan de slag te gaan. Waar moet je op letten voor je een traject start:

 1. Er is geen perfecte match. Zoek niet naar het schaap met 5 poten, want die bestaat niet. Zoek naar de juiste persoonlijkheid,  de rest leert de zij-instromer snel bij.

 2. Verdiep je in de vaardigheden en talenten binnen andere branches. Iemand met horeca-ervaring kan heel goed oplossings- en klantgericht denken. Een mooie eigenschap binnen jeugdzorg.

 3. Wees duidelijk over functies en taken. Werkbegeleiders en zij-instromers moeten weten wat een zij-instromer wel of niet kan doen. Dat zorgt voor een goed leerklimaat.

 4. Zorg voor draagvlak binnen de organisatie voor zij-instromers. Ga de werkvloer op. Denk in werkpakketten en niet in functies. Betrek de jeugdzorgprofessionals uit het team hierbij. Op deze manier vind en creëer je werkplekken.

 5. Denk vanuit het perspectief van zij-instromer na over wat jij te bieden hebt. Laat jeugdzorgprofessionals vertellen over hun werk.

Je hoeft geen werkplekken te zoeken. Je kunt ze ook creëren”
Lieke Langetijdens de workshop ‘een cv zonder SKJ: wat kan ik ermee?’

Handig om te weten

AlleKansenBenut!

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan diversiteit in organisaties én een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg.
 
Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om werkgevers inzichten en tools te bieden om deze groeiende groep welkom te heten in hun organisatie. We delen onder andere tips en tools om de inzet van zij-instromers binnen jouw organisatie makkelijker te maken.

Alles over AlleKansenBenut!

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!