Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Handreiking interventiepiramide zij-instromers

Een gezond en voedend leerklimaat is belangrijk voor de ontwikkeling van een zij-instromer. Zo ontwikkelt een zij-instromer zich tot een vakbekwame en vitale professional, die op lange termijn binnen jouw organisatie blijft werken. De interventiepiramide voor zij-instromers is een handige richtlijn voor jou en jouw organisatie. Met deze handvatten creëer je een gezond en voedend leerklimaat voor jouw zij-instromers.

Interventiepiramide

Download de Handreiking Interventiepiramide zij-instromers

Download de handreiking

De gemotiveerde zij-instromer

Zij-instromers zijn heel gemotiveerd om aan de slag te gaan, ze kiezen vaak bewust voor een overstap naar de jeugdzorg. . Om te zorgen dat zij gemotiveerd blijven, besteed je aandacht aan verbinding, autonomie en competenties. Voorzie je jouw zij-instromers van deze drie psychologische basisbehoeften? Dan vergroot je aanzienlijk de kans dat zij voor de langere termijn bij jouw organisatie te blijven. Verder voed je de leerontwikkeling van zij-instromers aan de hand van intrinsieke motivatie, talent, kennis en kunde.

AKB handreikingspiramide
De zij-instromer als waardevolle exoot. Een volwassen plant, die je in de juiste voedingsbodem plant, gericht begeleidt en voedt om tot verdere groei en bloei te komen. Tijd, ruimte en aandacht draagt bij aan de groei en behoud van deze waardevolle exoot

Het team

Het bieden van een gezond en voedend leerklimaat begint bij de juiste leerplek.

  • Bepaal in welk team jouw zij-instromer het best tot zijn recht komt. Dat is dus niet het team waar de nood het hoogst is, maar een team dat ruimte en tijd heeft om de zij-instromer optimaal tot ontwikkeling komt.
  • Investeer in teambegeleiding op versterkende elementen.
  • Maak talenten van de teamleden zichtbaar.

Loopt het team vast of komt het niet vooruit? Dan vraagt dit eerst aandacht voordat je een zij-instromer aan het team toevoegt. Richt je eerst op preventieve begeleiding of herstel.

Ook handig

AlleKansenBenut!

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan diversiteit in organisaties én een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg.
 
Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om werkgevers inzichten en tools te bieden om deze groeiende groep welkom te heten in hun organisatie. We delen onder andere tips en tools om de inzet van zij-instromers binnen jouw organisatie makkelijker te maken.

Alles over AlleKansenBenut!

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!