Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Webinar 'Leren en ontwikkelen: luxe of noodzaak?!'

Als werkgever sta je voor de uitdaging om personeelstekorten in jouw jeugdzorgorganisatie effectief op te lossen. Zij-instromers bieden hierin een geweldige kans: zij brengen diversiteit, een frisse blik en nieuwe vaardigheden met zich mee. Maar hoe zorg je ervoor dat zij-instromers écht hun plek vinden binnen je organisatie? Hoe pak je leren en ontwikkelen strategisch aan en zorg je voor een leerklimaat waarin zij-instromers volledig tot bloei kunnen komen?

Zo zorg je ervoor dat zij-instromers écht van waarde kunnen zijn voor jouw organisatie!

Webinar Leren en ontwikkelen Luxe of noodzaak

In het webinar “Leren en ontwikkelen: Luxe of noodzaak?!” geven we je antwoord op deze vragen. Silvia van Gaal, deskundige Leren & Ontwikkelen bij AlleKansenBenut!, zit aan tafel met Simon Melis en Willemijn Klop. Simon Melis is projectleider bij jeugdzorgorganisatie Levvel en houdt zich daar bezig met instroomtrajecten; Willemijn Klop is voormalig zij-instromer in jeugdzorg. In dit webinar gaan zij in gesprek over hun ervaringen en inzichten en geven ze jou als werkgever praktische tips. Benieuwd wat je kunt verwachten? In dit artikel vertellen we je graag meer.

Bekijk 'Leren en ontwikkelen: luxe of noodzaak?!'

Naar webinar

De cirkel van geen tijd

Prioriteit geven aan leren en ontwikkelen binnen je organisatie kan een flinke uitdaging zijn. Een veelvoorkomend probleem in jeugdzorg is “de cirkel van geen tijd”. Medewerkers zijn vaak zo druk met hun dagelijkse werkzaamheden dat er te weinig tijd is om nieuwe collega’s goed in te werken. Nieuwe medewerkers stromen daardoor al snel weer uit, waardoor de werkdruk opnieuw toeneemt en het patroon zich herhaalt. Toch is het belangrijk om zij-instromers voldoende tijd, ruimte en aandacht te geven om zich te kunnen ontwikkelen; alleen zo kunnen zij goed integreren in je organisatie. Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van geen tijd en bied je hun hierin de juiste ondersteuning? De sleutel schuilt in het vormgeven van een strategische aanpak. 

Leren en ontwikkelen: vier elementen van een strategische aanpak

De basis van jouw strategische aanpak bestaat uit bepalen waarom jouw organisatie zij-instromers wil inzetten. Silvia bespreekt een schema met vier elementen of perspectieven. Hiermee kun je motiveren waarom jouw organisatie met zij-instromers aan de slag wil gaan. Het is belangrijk om dit te doen vóórdat je zij-instromers verwelkomt. Zo kun je hen op een passende manier ontvangen binnen jouw organisatie. Simon deelt hoe hij deze motivatie binnen zijn eigen organisatie in kaart heeft gebracht en wat hij heeft gedaan om een goede basis te creëren voor de komst van zijinstromers. Ook Willemijn vertelt waarom zij bij haar werkgever is gestart en hoe zij haar werkplek ervaart.

De zij-instromer als waardevolle exoot

Heb je jouw strategische aanpak vormgegeven? Dan is de volgende stap om een passend leerklimaat te creëren dat aansluit op de behoeften van de zij-instromers. Silvia legt uit dat je de zij-instromer kunt zien als een waardevolle exoot: net zoals zo’n exotische plant de juiste voedingsbodem nodig heeft om te groeien en bloeien, kan de zij-instromer zich optimaal ontwikkelen in een stimulerende en ondersteunende leeromgeving. Zo kunnen zij onderdeel worden van het ecosysteem van jouw jeugdzorgorganisatie en hier vanuit hun kracht aan bijdragen.

Een optimaal leerklimaat creëren

Hoe creëer je zo’n omgeving? Dit begint met het vinden van het juiste team voor de zij-instromer, als primaire werk- en leerplek. Silvia vertelt hoe je deze keuze maakt en waar een team idealiter aan moet voldoen. Daarna is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht te schenken aan de individuele ontwikkeling van de zij-instromer. Silvia legt uit waarom het belangrijk is om proactief in te zetten op begeleiding en deelt concrete manieren waarop je dit kunt inrichten. De laatste stap is het vormgeven van een passend leer- en ontwikkeltraject. Silvia deelt op welke manieren dit vaak misgaat in organisaties en hoe je dit als werkgever op de juiste manier kunt vormgeven. 

Willemijn en Simon delen hun praktijkinzichten en -ervaringen over hun optimale leerklimaat. Willemijn deelt hoe zij de start in haar team heeft ervaren, hoe zij als zij-instromer is begeleid en hoe haar leertraject eruit heeft gezien. Simon vertelt hoe hij en zijn collega’s het leerklimaat binnen zijn organisatie hebben ingericht, hoe ze de plaatsing van zij-instromers hebben geregeld en hoe ze de leertrajecten hebben vormgegeven. 
 

Meer weten?

Door te investeren in de ontwikkeling van zij-instromers zorg je voor een krachtige en toekomstbestendige jeugdzorgorganisatie. Wil je meer weten over Silvia’s praktische tips om deze uitdaging met succes aan te gaan? En ben je benieuwd naar Simons inzichten en Willemijns ervaringen? Bekijk dan het volledige webinar.
 

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan diversiteit in organisaties én dragen bij aan een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg. Jeugdzorgorganisaties weten vaak niet hoe ze deze groep potentiële werknemers mét levenservaring maar (nog) zonder SKJ registratie een werk- en leerplek kunnen bieden.  

Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om werkgevers inzichten en tools te bieden om deze groeiende groep welkom te heten in hun organisatie. We delen ervaringen van jeugdzorgorganisaties die jou voor gingen.

Alles over AlleKansenBenut!