Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Zij-instroom

"Zij-instromers zorgen voor een bont palet aan hulpverleners"

Een grote groep mensen denkt erover na om de overstap naar jeugdzorg te maken. Ook Willemijn. Inmiddels heeft zij met succes de overstap naar een betekenisvolle baan in jeugdzorg gemaakt. "Zij-instromers hebben zoveel talenten, je kunt ze op vele vlakken inzetten. Als je die talenten effectief bundelt, heb je een gouden combinatie."

Willemijn Klop

Willemijn Klop werkte na een opleiding SBW (nu MMZ, red.) vanaf haar zeventiende in de verslavingszorg en psychiatrische zorg voor volwassenen in gesloten inrichtingen. Geen makkelijke baan, maar Willemijn is iemand die het verschil wil maken en zich daarnaast constant blijft ontwikkelen. Dus volgde er nog een zelf gefinancierde hbo-opleiding Toegepaste Psychologie in de avonduren.

"Ik wil heel graag weten wat een mens beweegt, vanuit psychologisch oogpunt. Ook zoek ik altijd naar verdieping in zowel mijn werk als op persoonlijk vlak. Ik denk dat het goed is dat we ons realiseren dat je als mens maar één stapje te veel van het lijntje af hoeft te zetten om in een ongewenste situatie terecht te komen. Ik wil mijn steentje bijdragen om het verschil te maken in de diverse sectoren binnen geestelijke gezondheidszorg. Deze krijgen in mijn ogen onterecht vaak een negatief stempel."

Profiteren van begeleiding

Na vijftien jaar in geestelijke gezondheidszorg constateerde Willemijn dat ze binnen haar laatste functie op de afdeling Forensische Psychologie ethisch niet meer achter het werken met zedendelinquenten stond. "Ik kon het niet verkroppen deze mensen terug in de maatschappij te laten gaan. Dus oriënteerde ik mij en maakte ik een uitstapje naar gehandicaptenzorg. Ik wilde daar specifiek mensen helpen die tussen wal en schip vielen. Maar bepaalde beloftes werden niet waargemaakt en ik was er niet op mijn plek. Uiteindelijk ben ik via arbeidsbemiddeling in de wereld van jeugdzorg geïntroduceerd." Daar liep Willemijn tegen het bekende probleem op: veel ervaring, maar geen SKJ-registratie. Dankzij haar uitgebreide werkervaring wogen haar dagelijkse activiteiten op de werkvloer zo positief dat zij binnen drie maanden haar EVC-traject kon afronden.

Optimale ontwikkeling

Willemijn bevestigt dit: "Het mij aangeboden leer- en ontwikkeltraject binnen de organisatie werkte behoorlijk in mijn voordeel. Je komt als junior jeugdbeschermer toch binnen als ‘leek’, ondanks je ervaring op andere gebieden. Door de juiste begeleiding en acceptatie kreeg mijn zelfvertrouwen een behoorlijke boost. Mijn ervaring, talenten en kennis werden gezien en benut. Ik voelde mij gesteund door mijn team en mijn begeleider persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast kreeg ik vanuit de organisatie alle ruimte om mij verder te ontwikkelen."

Mijn ervaring, talenten en kennis werden gezien en benut."
Willemijn KlopZij-instromer in jeugdzorg

Willemijn roemt de grote diversiteit aan taken binnen het beroep van jeugdbeschermer, waardoor diversiteit in een team juist van belang is. "Zo krijg je tijdens de juridisch gerelateerde werkzaamheden veel te maken met wetgeving en kaders. Hier was ik eerst niet zo in thuis. Ook dan is er altijd iemand beschikbaar: een werkbegeleider of begeleider persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor kan ik mij persoonlijk en professioneel optimaal ontwikkelen en met mijn achtergrond en ervaring bijdragen aan het team. 

Ik ga dus onder andere naar de rechtbank als kindvertegenwoordiger, maar ik begeleid ook ouders met weinig geld bij aanvragen voor de kleding- of voedselbank. Ik regel bezoeken voor kinderen die uit huis geplaatst zijn of zorg dat ze in de zomervakantie iets extra’s mogen doen. Mijn kennis en ervaring vanuit psychiatrie en gehandicaptenzorg komt goed van pas als ik werk met gezinnen en collega's."

Nieuwe lichting coachen

Willemijn zou Willemijn niet zijn als ze zich niet verder zou blijven ontwikkelen. Ze pakt nu neventaken op zoals de crisisdienst die na kantoortijden nog actief is. En ze volgt psychologische cursussen over de gevolgen van echtscheiding en hechting voor een kind. Uiteindelijk wil ze zich gaan richten op coaching voor nieuwe zij-instromers. Iets waar zij als ervaringsdeskundige bij uitstek geschikt voor is. Wat is haar boodschap aan mannen en vrouwen die erover nadenken om de overstap richting (jeugd)zorg te maken?

"Laat je niet ontmoedigen door wat er in de media gezegd wordt over de sector. Er is ontzettend veel mogelijk om jezelf te ontwikkelen. Als je maar een beetje sociale liefde in je hebt is dit een wereldbaan." Willemijn zou het geweldig vinden als haar ervaring ook anderen inspireert om deze stap te maken. "Op die manier krijg je een kleurrijk palet van hulpverleners. Zij-instromers hebben zoveel talenten, je kunt ze op vele vlakken inzetten. Als je die talenten bundelt heb je een gouden combinatie", aldus de enthousiaste jeugdbeschermer.

Willemijn is inmiddels lid van het Deskundigenteam AlleKansenBenut! Binnen dit team staan diverse experts klaar om te helpen met het inzetten van zij-instromers en/of herintreders in jouw organisatie. Het team beantwoordt vragen over verschillende deskundigheidsgebieden. Willemijn deelt haar expertise graag over het begeleiden van professionals.

Nieuwsgierig naar meer voorbeelden?

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan diversiteit in organisaties én dragen bij aan een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg. Jeugdzorgorganisaties weten vaak niet hoe ze deze groep potentiële werknemers mét levenservaring maar (nog) zonder SKJ registratie een werk- en leerplek kunnen bieden.  

Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om werkgevers inzichten en tools te bieden om deze groeiende groep welkom te heten in hun organisatie. We delen ervaringen van jeugdzorgorganisaties die jou voor gingen.

Alles over AlleKansenBenut!

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!