Werkdruk
Werkdruk ontstaat als de hoeveelheid werk (belasting) groter is dan het draagvermogen van de medewerker (belastbaarheid). Maar ook als een medewerker niet lekker op zijn of haar plek zit of als iemand zich onvoldoende kan ontwikkelen. Voor jou als werkgever in jeugdzorg zijn er verschillende tools beschikbaar om werkdruk te verlagen en het werkplezier van je werknemers te verhogen.
Zelfinspectie voor werkdruk in jeugdzorg
Met de drie Zelfinspecties van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meet je of je genoeg doet om werkdruk en ongewenst gedrag (bijvoorbeeld pesten en agressie) tegen te gaan.
Cao-afspraken rondom werkdruk in jeugdzorg
In de Cao Jeugdzorg staan afspraken die de cao-partijen hebben gemaakt om de werkdruk te verlagen en werkplezier te verhogen. Daarin hebben cao-partijen opgenomen dat er geen landelijk beleid wordt opgelegd, maar dat iedere organisatie, werkgever samen met de ondernemersraad (or), de opdracht heeft om beleid te maken en uit te voeren. Dit heeft geleid tot diverse aanpakken.
Werkdruk, eigen regie en autonomie
Werkdruk is anders voor iemand die werkt op de financiële administratie dan voor een gezinsvoogd of jongerenwerker in de wijk. Uit onderzoek blijkt dat autonomie en meer regie over je eigen werk een belangrijke rol spelen bij de ervaring van werkdruk. Links naar relevant onderzoek over dit onderwerp staan onderaan de pagina.
Arbocatalogus en Risicomonitor
In de Arbocatalogus staan oplossingen en aanbevelingen voor veelvoorkomende arborisico’s in jeugdzorg. In het onderdeel werkdruk lees je hier meer over.
Het is wettelijk verplicht om een actuele risico-inventarisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden te hebben. De Risicomonitor ondersteunt jou als werkgever bij deze verplichting. Met een risico-inventarisatie heb je alle risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden op een rij.
Deel tips en ervaringen met andere jeugdzorgorganisaties
We zijn benieuwd naar ervaringen van werkgevers in jeugdzorg met het thema werkdruk. Heb je een goed voorbeeld? Meld dit bij ons en we houden bijvoorbeeld een interview voor op deze site.
Handige links
-
Zelfinspecties werkdruk en ongewenst gedrag
-
Cao Jeugdzorg
-
Advies van de Werkgroep werkdruk (bijlage 10A en 10B van de Cao Jeugdzorg)
-
E-magazine Werkplezier werkt, over omgaan met werkdruk en werkplezier in jeugdz…
-
Arbocatalogus
-
Risicomonitor voor jeugdzorg
-
Onderzoeksprogramma AZW: Arbeidsmarktontwikkelingen jeugdzorg
-
Onderzoek over werkdruk en werkplezier