Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Werkdruk en werkplezier

"Voor mijn werkgeluk was de KNALweek heel bepalend"

Droom jij ook van een lege to do-lijst? Alexander Thijssen ontwikkelde de KNALweek: een reeks aaneengesloten ‘geblokte’ dagen in je agenda om achterstallig werk aan te pakken. Zodat je daarna weer helemaal de focus kunt leggen op wat je het liefst doet. “Meer rust en overzicht komt de kwaliteit van mijn werk ten goede”, vindt deelnemer Sanne Mevis. “Ook weet ik nu dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn.”

Sanne Mevis KNALweek

Even voorstellen: Sanne Mevis

Sanne Mevis is begeleider pleegzorg bij De Rading Jeugd & Opvoedhulp. Net als veel collega's heeft ze te maken met hoge werkdruk. Rapportages blijven dan vaak wat langer liggen. Sinds ze meedeed aan de KNALweek is ze weer helemaal bij. Wat bracht deze week haar nog meer?

Hoge werkdruk

Sanne en haar collega's krijgen in hun dagelijks werk veel op hun bordje: “Als een cliënt wordt aangemeld, krijg je te maken met een heel systeem van pleegouders, ouders, scholen en een verwijzer. Ik merk ook dat de casuïstiek veel pittiger is. Bij een aanmelding is vaak sprake van een crisisachtige situatie, waarmee je meteen aan de gang moet. Daarnaast is de administratieve belasting hoog. Denk aan registreren, schrijven van de hulpverleningsplannen en regelen van beschikkingen. Deze taken lopen allemaal door elkaar heen en dat maakt het werk erg intensief. Tijdens mijn geplande werkzaamheden word ik bovendien continu gebeld of geappt. Ook merk ik dat mensen een snelle reactie verwachten. Kortom, de werkdruk is hoog.” 

Achterstanden wegwerken

Door de werkdruk ontstonden ook bij Sanne achterstanden, vooral op het gebied van rapportages. “Die kreeg ik niet bijgewerkt tussen de bedrijven door", vertelt ze. De KNALweek kwam voor haar als geroepen. “Omdat het werk zo versnipperd is, werkt af en toe een half uurtje rapporteren niet voor mij. Ik zie bij mezelf en bij collega’s dat het fijn is al je je helemaal kunt focussen op één taak. Bijvoorbeeld in een tijdsblok voor rapportages. Tijdens de KNALweek merkte ik hoeveel rust dat geeft. Niet alleen komt de rapportage af; je krijgt ook het overzicht terug. Over de taak, maar bijvoorbeeld ook over een zaak. Dat brengt rust voor jezelf en je begeleiding. En dat komt de kwaliteit van je werk ten goede.” 

Tijdens de KNALweek merkte ik hoeveel rust het geeft als je je even helemaal kunt focussen op één taak."
Sanne MevisBegeleider pleegzorg bij De Rading Jeugd & Opvoedhulp

Goed naar je taken kijken

Naast het bijwerken van haar rapportages kwam Sanne ook eindelijk toe aan wat ze als 'losse eindjes' omschrijft. “Een mooie bijkomstigheid van de KNALweek is dat je van tevoren goed naar je taken kijkt. Wat ligt er, wat heeft prioriteit, hoeveel concentratie vraagt het en waar kun je op welk moment van de dag het beste aandacht aan geven? Aan het begin van de week maak je daar een overzicht van en vervolgens kijk je naar de opbouw van je dag. In de ochtend probeer je twee grote dingen te doen, zoals een rapportage afmaken. Aan het einde van dag, als je concentratie wat minder wordt, kun je dan de kleinere taken afronden.” 

Niet storen a.u.b.

Een KNALweek betekent ook tijdelijk je telefoon en mail uitzetten voor je cliënten. “Ik geloof er niet in dat je volledig focussen op een taak en tegelijkertijd bereikbaar zijn goed samengaan", legt Sanne uit. “Ik blokte de KNALweek en sprak dat ook met collega’s en cliënten af. Veel hulpverleners vinden het lastig om niet bereikbaar en beschikbaar te zijn en om dingen uit handen te geven. Dat zit in onze mentaliteit. Mijn ervaring is dat mensen er prima mee omgaan als je even niet bereikbaar bent. Als je dat vooraf maar duidelijk vertelt en je een achterwacht regelt voor als er echt iets aan de hand is. Als je op vakantie gaat, ben je ook een week of langer weg. Je dient je cliënten niet wanneer je altijd volledig beschikbaar bent. Ik zie dat ze op het gebied van zelfredzaamheid mooie stappen zetten als ik een keertje niet bereikbaar ben. Mensen kunnen heel goed dingen zelf oplossen.” 

Weg met de donkere wolk

“Voor mijn werkgeluk, maar ook voor dat van mijn collega’s, was de KNALweek heel bepalend", zegt Sanne beslist. “Wij zijn niet in jeugdhulp gaan werken, omdat we het leuk vinden om te rapporteren of te registreren. We willen hulpverlenen, dus cliënten en kinderen zo goed mogelijk ondersteunen. Dát is onze roeping en passie. Die andere werkzaamheden hangen daar als een soort donkere wolk boven. Die moeten ook gebeuren , maar je wilt er zo min mogelijk tijd aan besteden en ze zo effectief mogelijk doen. Tijdens de KNALweek verdreef ik die donkere wolk. Daardoor kan ik mijn aandacht weer richten op wat ik echt belangrijk vind. Dan geniet ik nog meer van mijn werk."  

Werkplezier werkt!

De KNALweek maakt onderdeel uit van Werkplezier werkt! Hierin gaat Jeugdzorg werkt! met meerdere initiatieven uit de praktijk aan de slag om het werkplezier voor jeugdzorgprofessionals op de kaart te zetten. Binnen Werkplezier werkt! houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en delen we tools en tips uit de KNALweek. 

Berry Tijhuis

Branchespecialist Jeugdzorg werkt!

Meer weten? Neem contact op!

nog geen foto

Meer weten? Neem contact op!