Tools voor interne sociale veiligheid
Sociale veiligheid heeft niet alleen betrekking op de omgang met cliënten, maar gaat juist ook over hoe je als collega's onderling met elkaar omgaat. De basis voor veilig werken is hoe je met elkaar samenwerkt!
Soms kan een interactie ongewenst of grensoverschrijdend zijn. Denk bij grensoverschrijdend gedrag aan pesten, buitensluiten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Het kan in elke organisatie voorkomen. Wees er daarom als organisatie op voorbereid. Praat met elkaar over wat een gewenste samenwerking is en pak waar nodig ongewenst- en grensoverschrijdend gedrag aan.
Aan de slag met interne sociale veiligheid
Wil jij met je organisatie aan de slag met dit thema? Dan helpt het om dit met een integrale blik te doen. In onderstaand stappenplan vind je alle onderdelen die hierbij van belang kunnen zijn en met elkaar samenhangen. Aan de hand van dit overzicht kun je hier op een gestructureerde manier mee aan de slag.
- De eerste pijler 'Sociaal en psychologisch veilig werken' gaat in op het helder hebben in hoe je met elkaar wil samenwerken.
- De tweede pijler 'Risico's en preventie' besteedt aandacht aan wat je actief kunt doen om ongewenst- en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
- Vervolgens kijk je in de derde pijler 'Reageren op ongewenst gedrag' naar hoe je handelt als het toch voorkomt.
- Als laatste besteed je in de vierde pijler 'Afhandeling en nazorg' aandacht aan opvang en nazorg voor zowel de melder als de beklaagde.
Bekijk onderstaande begrippenlijst voor uitleg over de verschillende begrippen.
Download de begrippenlijstStappenplan bevorderen sociale veiligheid
Tip! Bekijk onze online talkshow 'Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer'. Met Özcan Akyol als inspirerende gastspreker!
Naar de talkshowBekijk ook eens: Zelfinspectie werkdruk en ongewenst gedrag
Jeugdzorg werkt!
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!