"De drive om mezelf te ontwikkelen is groter dan eventuele belemmeringen"
Al 15 jaar werkt Karen Hanssen bij jeugdhulporganisatie Entrea Lindenhout. Door de jaren heen heeft ze geleerd dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen. Maar daarvoor moet je wel eerst kritisch naar jezelf kijken en keuzes durven maken.
Op welke manier versterk jij jezelf als jeugdzorgwerker?
"Door dicht bij mezelf te blijven en vast te houden aan mijn eigen waarden. Een belangrijke waarde is werken met m’n hart in het contact met gezinnen en kinderen. Alleen dan krijg je mensen echt in beweging. De training ‘Professional vanuit je hart’ (door Mascha Struijk, red.), heeft me hier nog bewuster van gemaakt, mij hierin versterkt en mij dichter bij mezelf gebracht, waardoor gezinnen dit merken in mijn manier van benaderen.
Wij zijn als jeugdhulpprofessionals vooral bezig met kennis en we werken vanuit ratio. Dat komt ook door de hoge werkdruk en administratieve lasten. Maar gezinnen en kinderen bouwen daardoor ook een muurtje op en dat is eigenlijk wel logisch. Dus echte aandacht is nodig om een goede jeugdzorgwerker te zijn. Als je rust uitstraalt naar de gezinnen, heeft dat direct een positief effect."
Hoe doe je dat, bij jezelf blijven?
"Door me te richten op de dingen waar ik wél invloed op heb. Dat zit ‘m met name in het blijven ontwikkelen van mezelf. Dat past ook bij mij als persoon. In september start ik bijvoorbeeld met de Masteropleiding Pedagogiek van 2,5 jaar in deeltijd. Voordat ik die beslissing nam, moest ik wel wat belemmeringen overwinnen. Denk aan de werk- en privé-balans die anders gaat worden. Met een druk gezinsleven wordt dat best een puzzel. Tegelijkertijd dacht ik ook: als het niet goed gaat, heb ik wél geprobeerd. Maar ik weet nu al dat het me veel energie gaat opleveren. De drive om me te ontwikkelen is groter dan de eventuele belemmeringen."
Het gaat eigenlijk vooral over ruimte pakken en keuzes durven maken.
In hoeverre stimuleert Entrea Lindenhout de ontwikkeling van medewerkers?
"Wij krijgen veel ruimte om te onderzoeken wat wij nodig hebben als team. Zo heeft één van m’n collega’s ervoor gezorgd dat er een Inspiratiesessie vanuit ‘Versterk jezelf’ (project vanuit ‘Jeugdhulp. Alles in het werk’, red.) werd georganiseerd. Door deze sessie kregen we meer zicht in onze eigen rollen en processen binnen ons team. We verkenden met elkaar: hoe zit je momenteel in je werk? En hoe hard brandt jouw vlammetje eigenlijk nog voor dit werk? Heel nuttig om dit met elkaar te delen. Zeker omdat we een zelfsturend team zijn, is deze openheid en eerlijkheid heel belangrijk.
Ook zetten we regelmatig teamcoaches in om echt te kunnen bouwen aan ons team. We hebben laatst een KNAL-week georganiseerd en volgden een training van oud-jeugdhulpprofessional en nu trainer Mascha Struijk. Dat ging over het belang van echt contact maken met de ander, vanuit je hart. Heel inspirerend en heeft me energie gegeven. Entrea biedt veel ruimte voor deze activiteiten."
Welke randvoorwaarden zijn volgens jou nodig om jezelf te kunnen versterken?
"De ruimte die je krijgt en voelt zit ‘m volgens mij op drie niveaus: organisatieniveau, teamniveau en individueel niveau. Maar het gaat eigenlijk vooral over ruimte pakken en keuzes durven maken. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit de keuze gemaakt om me te laten detacheren binnen een sociaal wijkteam in Nijmegen. Ik kon m’n expertise delen en het was zeker leerzaam voor mij. Maar toch merkte ik dat ik niet op m’n plek zat. Toen heb ik ook weer de keuze gemaakt om terug te gaan naar m’n oude organisatie. Dat was best spannend, maar ik ben blij dat ik voor mezelf ben opgekomen. En mijn gevoel achterna ben gegaan."
Welke adviezen heb jij voor je mede-jeugdhulpprofessionals als ze zichzelf ook willen versterken, maar niet weten waar te beginnen?
"Allereerst: teruggaan naar de essentie waarom je dit werk ben gaan doen. Ik kan nog steeds volmondig zeggen dat ik achter mijn keuze sta. Het wisselen van functie heeft mij veel gebracht, namelijk: je breidt je netwerk uit, herontdekt jezelf opnieuw als professional in een andere rol en leert kijken vanuit verschillende perspectieven. Dat kan ik iedereen aanraden.
Verder: verzamel mensen om je heen die je inspireren. En tot slot heel belangrijk: durf uit je comfortzone te stappen en doe nieuwe ervaringen op."
Ook een Inspiratiesessie in jouw organisatie?
In de Inspiratiesessies, georganiseerd vanuit het projectteam Versterk jezelf, staat de vraag centraal: ‘Wat kun je zelf doen om aan het stuur te zitten als professional?’. We bespreken thema’s als bewustwording, opkomen voor jezelf, eigen kracht en grenzen stellen binnen je eigen verantwoordelijkheid. Sterke, weerbare, autonome professionals zijn van grote waarde voor de jeugdhulp. Dat willen we via dit thema stimuleren en op gang houden. Maak samen impact met ons!
Wil je eens verkennen wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Neem contact op met versterkjezelf@fcb.nl