Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werknemers

Functieboek Jeugdzorg: wat kan jij er als medewerker mee?

Cao-partijen in jeugdzorg hebben in het cao-akkoord Jeugdzorg 2014-2015 een generiek functieboek vastgesteld. In het Functieboek Jeugdzorg staan veelvoorkomende functies uit de branche en een matrix met de salarisschalen die bij die functies horen. Met het functieboek kunnen jeugdzorgorganisaties hun functies beschrijven en indelen en kan je als medewerker inzien welke taken er bij jouw functie horen en wat het salaris dat daarbij hoort. Op deze pagina vind je alle informatie over het functieboek en het gebruik ervan.

Functieboek jeugdzorg vrouw leest

Taken en salarisschalen

Het Functieboek Jeugdzorg is onderdeel van de Cao Jeugdzorg. In het functieboek staan ruim 35 generieke referentiefuncties. Dat zijn globale en resultaatgerichte beschrijvingen van functies die binnen de branche jeugdzorg herkenbaar zijn en veel voorkomen. Deze referentiefuncties worden door jeugdzorgorganisaties gebruikt om eigen functies in te delen, en als basis om het salaris van jouw functie te bepalen.

Voor medewerkers binnen jeugdzorg is het 
interessant het functieboek te raadplegen wanneer:

  • Je wil weten welke taken er bij jouw functie horen;
  • Je wil weten wat de mogelijke doorgroeimogelijkheden zijn;
  • Je wil weten of jouw salaris aansluit bij jouw werkzaamheden;
  • De organisatie aan de slag gaat met een nieuw functiehuis.

Bekijk onderstaande animatie voor meer uitleg over het functieboek. 

 

Het Functieboek Jeugdzorg

Veelgestelde vragen

Hoe blijven de functiebeschrijvingen binnen mijn jeugdzorgorganisatie actueel?

Werkgevers in jeugdzorg zijn ervoor verantwoordelijk alle functiebeschrijvingen actueel te houden. Eens in de drie jaar bepaalt je werkgever in samenspraak met de Ondernemingsraad of Personeelsvertegenwoordiging of de functiebeschrijvingen in de organisatie aanpassing nodig hebben en geactualiseerd moeten worden. Die actualisatie kan ook effect hebben op de salariëring van functies. 

Kijk voor meer informatie naar de onderhoudsprocedure

Bezwaar en beroep: ik het niet eens ben met de functiebeschrijving?

Je kan bezwaar hebben tegen opgestelde functiebeschrijvingen, tegen de waardering en tegen de indeling van de functie. Als dat het geval is kan je bezwaar aantekenen. Dit is geregeld in bijlage Onderhoudsprocedure. Hierin staat beschreven hoe en binnen welke termijnen je eerst intern bezwaar kan maken, mogelijk uitmondend in een procedure bij de Commissie van Geschillen.

Bekijk het functieboek

Naar het functieboek