Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Geef jij de zij-instromer een kans?

12 apr 2021

Op dit moment vissen jeugdzorgorganisaties voor hun nieuwe medewerkers allemaal in dezelfde vijver. En helaas zitten er meer vissers langs de kant dan dat er vissen in de vijver zwemmen. De oplossing? Nieuwe vijvers creëren. Dat is precies wat het project 'AlleKansenBenut' van Jeugdzorg werkt! gaat doen. Een oproep van programmacoördinator Inge Kuipers aan alle jeugdzorgorganisaties.

Inge Kuipers projectleider AlleKansenBenut!

Grote kans dat het voor jullie ook een uitdaging is om een passende invulling te vinden voor jullie bestaande vacatures. Het kost ons allemaal immers flinke moeite om gekwalificeerde professionals te vinden. Vooral omdat deze jeugdzorgmedewerkers SKJ-geregistreerd moeten zijn om het werk uit te mogen voeren. Ondertussen lopen er veel enthousiaste maar (nog) niet-geregistreerde professionals rond die heel graag in de jeugdzorg willen werken. Alleen hebben zij geen idee hoe en of ze daar terecht kunnen komen. Met het programma ‘AlleKansenBenut’ bieden wij een oplossing voor deze zij-instromers én de organisaties die op zoek zijn naar jeugdzorgprofessionals. Wat we eigenlijk gaan doen is nieuwe vijvers creëren. Een soort kweekvijvers.

Levenservaring en werkervaring

In deze kweekvijvers ‘zwemmen’ professionals vanuit andere branches of mensen die willen ‘terugkeren’ in de jeugdzorg die heel gemotiveerd zijn en graag in de jeugdzorg willen werken. Zij hebben niet of nog niet de juiste registratie, maar nemen wél levenservaring en werkervaringen mee vanuit die andere branches. Een waardevolle bijdrage aan diversiteit dus. Voor deze zogenaamde zij-instromers zie ik goede kansen in onze jeugdzorgbranche. Alleen weten zij niet waar er een werkplek is en hoe zij die moeten vinden. Dus ik denk dat wij als jeugdzorgorganisaties met elkaar aan de slag moeten. Het zou toch mooi zijn om dit probleem met elkaar op te lossen. Wat mij betreft is het echt de hoogste tijd.

Niet weten waar

Zo had ik laatst contact met de 37-jarige Susan uit de regio Den Haag. Zij wil heel graag werken in de jeugdzorg. Ze heeft een aantal jaar geleden haar hbo-diploma Maatschappelijk Werk zonder specifiek uitstroomprofiel behaald. Daarna heeft zij interessante werkervaring buiten de jeugdzorgbranche opgedaan. Maar zij heeft dus geen SKJ-registratie. ‘Ik probeer aan de slag te gaan binnen de jeugdzorg, ben heel gemotiveerd, maar vind die ingang gewoonweg niet. Wat kan ik doen om wel die ingang te vinden?’ Dit was de vraag die zij mij stelde. En zo zijn er nog vele andere professionals die op zoek zijn naar een werkplek om daarvandaan opgeleid te worden tot de SKJ-geregistreerde die zelfstandig zijn of haar werk kan doen. Die werkplekken zijn op dit moment echter niet te vinden voor de zij-instromers. Het is absoluut niet duidelijk waar zij terecht kunnen.

Niet weten hoe

Voor professionals als Susan en vele anderen hebben we daarom het programma ‘Arbeidsmarktproblematiek in de jeugdzorg: AlleKansenBenut!’ opgezet omdat veel jeugdzorgorganisaties wel willen en ook zulke plekken kunnen bieden, maar gewoon niet goed weten hoe ze dat moeten vormgeven. Wil je zij-instromers immers aan het werk zetten en zorgen dat zij geregistreerd raken, dan moet je maatwerk bieden. En hoe doe je dat dan binnen de norm van verantwoorde werktoedeling? Voor veel organisaties is ook dat nog te onbekend. Ik heb al prachtige gesprekken gevoerd met organisaties die zeggen dat ze er iets mee willen, maar zelf nog zoekend zijn. Dit betekent dus dat niet alleen die zij-instromer niet weet welke stappen te zetten; óók werkgevers weten niet hoe zij dit kunnen regelen.

Doe mee om gezamenlijk deze kansen te benutten

Ik snap natuurlijk heel goed dat het heel makkelijk is om toch maar voor die geregistreerde professional te kiezen. Om te gaan voor die zekerheid. Ook al duurt het daarmee langer voordat je je vacature ingevuld hebt. Toch denk ik dat er ook genoeg organisaties zijn die de uitdaging aan durven gaan met zij-instromers. En het mooie is dat wij daarbij kunnen en graag willen helpen. Wij zoeken vijftien organisaties die willen verkennen hoe zij-instromers van waarde kunnen zijn voor hun organisatie. Misschien werk jij bij zo’n organisatie en zie jij ook de mogelijkheden en de kansen die nu niet benut worden. Als je hieraan meedoet, krijg je van ons advies om de juiste vertaling te maken naar de eigen organisatie. Vragen als: wat moet de organisatie allemaal doen en hoe kan dit het beste worden aangepakt, worden beantwoord. Dit gebeurt aan de hand van een scan en een advies. Het programma heeft hiervoor een poule met mensen die over de juiste kennis en kunde beschikken. Deelname is gratis. We zouden het ontzettend leuk vinden om te mogen inzoomen in jouw organisatie en je een stukje op weg helpen.

Geef de zij-instromer een kans! We kunnen deze groep niet links laten liggen. Ik ben soms nog zo verbaasd dat ondanks dat er zo’n grote groep mensen is die heel graag aan de slag wil, waar echt hele geschikte aanstaande jeugdzorgprofessionals tussen zitten, dat we dan toch nee blijven zeggen aan de voordeur.

Pilot arbeidsplekken voor organisaties

Met ons programma ‘AlleKansenBenut’ helpen wij werkgevers een stapje op weg om toch de uitdaging aan te gaan met de zij-instromer die heel gemotiveerd is en graag aan het werk wil. Naast de scan en het advies voor die vijftien organisaties hebben wij ook de twee jaar durende pilot ‘Arbeidsplekken voor zij-instromers’. Hier kunnen vier organisaties aan meedoen die daadwerkelijk een groep zij-instromers een plek willen geven. Ook zij starten met een scan en een advies en gaan hier vervolgens dan concreet mee aan de slag. Gedurende het hele traject worden zij ondersteund vanuit het programma en wisselen zij onderling kennis en ervaringen uit. Voor deze pilotorganisaties zijn middelen beschikbaar om een eigen projectleider aan te stellen.

Schot voor open doel

Eigenlijk wil ik werkgevers in de Nederlandse jeugdzorgbranche inspireren. Collega’s, we kunnen heel veel meer dan dat we nu doen. En er is al best veel ervaring dus je hoeft het niet alleen te doen. Het is nu echt tijd om hier mee aan de slag te gaan. Geef de zij-instromer een kans! We kunnen deze groep niet links laten liggen. Ik ben soms nog zo verbaasd dat ondanks dat er zo’n grote groep mensen is die heel graag aan de slag wil, waar echt hele geschikte aanstaande jeugdzorgprofessionals tussen zitten, dat we dan toch nee blijven zeggen aan de voordeur.

Het zou toch fantastisch zijn als de zij-instromers een vaste aanvulling op de huidige werving van organisaties in de jeugdzorgbranche worden.

Meld je aan!

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over de scan en het advies of over de pilot met arbeidsplekken voor zij-instromers, meld je aan. Als je je aanmeldt, nodigen we je uit voor de online inspiratiebijeenkomst op dinsdag 25 mei van 14.00 - 16.00 uur. 

Inge Kuipers, programmacoördinator ‘Arbeidsmarktproblematiek in de jeugdzorg: AlleKansenBenut!’

Update - Helaas, de inschrijving is gesloten

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!