Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Werkgevers

"Ik vind dat we als managers wel wat meer lef kunnen tonen"

Van make-upartist in het theater naar jeugdzorgprofessional. Dat gebeurt niet elke dag. Maar Petra Josso-Loureiro wilde niets liever en zette alles op alles om het te bereiken. Dankzij Valerie Knight van Triade Vitree werd haar droom werkelijkheid en kon ze als zij-instromer aan de slag.

Petra Josso-Loureiro

Ervaring met mentorschap

Petra (39) was al een tijdje op zoek naar een werkplek toen ze dankzij een kennis in contact kwam met Valerie. ‘Ik werkte jaren als make-up artist en was daarnaast docent, mentor en stagebegeleider aan het ROC. Vooral het mentorschap vond ik leuk, vanwege de connectie die je maakt met jongeren. Mijn zoon volgde het weerbaarheids- en veiligheidsprogramma Oké op school in Almere. Zo zag ik wat een preventief programma op jonge leeftijd kan betekenen. Ik wist meteen: dat wil ik ook doen! En daarvoor moet ik bij Triade Vitree zijn.’

Contractaanbod zij-instromer

Op haar beurt hoorde regiomanager jeugd Valerie voor het eerst over Petra via een collega. "Ze kenden elkaar van het schoolplein. Petra zocht een werkplek, vertelde ze, maar had niet de juiste papieren. Kort daarna trok een andere collega aan mijn jasje, een coördinator. Ook die had Petra gesproken; had ik wat voor haar? Wát een daadkracht, dacht ik. Zulke mensen kunnen we goed gebruiken. Ik besloot met haar af te spreken. Niet lang daarna bood ik Petra een contract aan."

Leren van elkaar

Twee jaar later is Petra niet meer weg te denken bij Triade Vitree. Ze maakte zich onmisbaar bij KBC, de kinderbehandelcentra. De zij-instromer schoof aan bij twee collega’s die een nieuwe groep waren gestart voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand, met als doel om hen voor te bereiden op het speciaal onderwijs. "Best spannend vond ik dat in het begin. Deze twee werkten al jaren samen. Maar ze namen me meteen op. Inmiddels ben ik een volwaardige collega en loopt de groep als een tierelier."

Petra brengt ook Triade Vitree veel. Valerie: "Zij leert niet alleen van haar collega’s, zij leren ook van haar. Voor haar opleiding Social Work beschreef Petra bijvoorbeeld de werkwijze van de doorstroomgroep naar het speciaal onderwijs. Onze organisatie werkt hiervoor samen met verschillende partijen, waaronder de gemeente. Petra deed dat hartstikke goed. Niet iedereen kan dat, zelfs niet degenen die hun papieren al wel hebben."

Afgaan op kwaliteiten zij-instromers

Valerie snapt dat managers huiverig zijn om zij-instromers in te zetten. "Het is het kip-ei-verhaal. Wacht je tot iemand de juiste papieren heeft of ga je af op andere kwaliteiten? Ik vind dat we als managers wel wat meer lef kunnen tonen. Je kunt binnen de regels gewoon een zij-instromer inzetten. Als je ze geen kans geeft, weet je nooit wat ze de organisatie kunnen opleveren."

Geef niet op. Geloof in jezelf en je ervaring."
Petra Josso-LoureiroZij-instromer bij Triade Vitree

"Niet opgeven als zij-instromer"

Ook voor mensen die zij-instromer willen worden, heeft de regiomanager een tip. "Geef niet op. Geloof in jezelf en je ervaring." Petra beaamt dat: "Zet door, het is een stugge wereld. Zoek naar dat ene lijntje om binnen te komen, naar de persoon die jouw kracht ziet. En benut je netwerk. Ik ben een echte netwerker en heb overal lijntjes uitgegooid. Bij kennissen en op LinkedIn – ik heb alles en iedereen in jeugdzorg benaderd én vaak gesolliciteerd. Dat heeft zich uitbetaald."

Verder leren

Uitgeleerd is Petra nog lang niet. Op eigen initiatief liep ze mee met collega’s van pleegzorg en 24-uurszorg. Daarnaast werkt ze als projectondersteuner bij het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van Windesheim. Hier levert ze onder andere een bijdrage aan de regionale kenniswerkplaats Flevoland, een project over veerkrachtig opvoeden en opgroeien. "Die kennis neem ik mee terug de organisatie in."

Master als verdiepingsslag

"Waar ik over tien jaar sta? Geen idee. Ik heb het naar mijn zin bij de kinderbehandelcentra, maar met deze doelgroep wil ik niet altijd blijven werken. Jongeren en hun netwerk spreken me aan. Pleegzorgbegeleiding lijkt me een mooie volgende stap. In elk geval wil ik een baan waarbij ik mensen kan verbinden, want daar zit mijn kracht. In verbindingen zoeken en aangaan. Ondertussen oriënteer ik me op een vervolgstudie. Over een jaar ben ik klaar met m’n hbo-opleiding Social Work. De master Pedagogiek kan een mooie verdiepingsslag zijn."

Weten wie jou voor gingen?

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan diversiteit in organisaties én dragen bij aan een oplossing voor het personeelstekort binnen jeugdzorg. Jeugdzorgorganisaties weten vaak niet hoe ze deze groep potentiële werknemers mét levenservaring maar (nog) zonder SKJ registratie een werk- en leerplek kunnen bieden.  

Met AlleKansenBenut! zet Jeugdzorg werkt! zich in om werkgevers inzichten en tools te bieden om deze groeiende groep welkom te heten in hun organisatie. We delen ervaringen van jeugdzorgorganisaties die jou voor gingen.

Alles over AlleKansenBenut!

Deskundigenteam

AlleKansenBenut!

Meer weten? Neem contact op!

OKP

Meer weten? Neem contact op!