Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Het Huis van Werkvermogen

In welke mate zijn medewerkers in staat om hun werk uit te voeren, fysiek en mentaal? Nu en in de toekomst? Het Huis van Werkvermogen helpt deze vragen te beantwoorden, zodat er meer inzicht ontstaat in duurzame inzetbaarheid en je hierover met elkaar in gesprek kunt gaan. Lees wat dit hr-instrument precies inhoudt, welke voordelen het heeft en hoe je het kunt gebruiken in jouw organisatie.

Twee collega's enthousiast met elkaar in gesprek op de gang

Wat is het Huis van Werkvermogen?

Het Huis van Werkvermogen is een hr-instrument, ontwikkeld door de Finse professor Ilmarinen. Het ‘huis’ bestaat uit vier verdiepingen. Elke verdieping staat voor een factor die het werkvermogen beïnvloedt: gezondheid, competenties, waarden en arbeid. Voor een sterk werkvermogen moeten alle onderdelen met elkaar in evenwicht zijn. Oftewel: staan als een huis. Als dat het geval is, hebben medewerkers plezier in het werk en zijn ze productief. Dat maakt ze duurzaam inzetbaar.

Werkvermogen meten met de Work Ability Index

Het werkvermogen geeft aan hoe iemand in staat is het werk uit te voeren, nu en in de toekomst. Maar hoe meet je het werkvermogen van medewerkers nu eigenlijk? Dit gebeurt met de Work Ability Index (WAI), een vragenlijst die de Finse professor Ilmarinen eveneens ontwikkelde. De vragenlijst is wetenschappelijk onderbouwd en geeft inzicht in de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers.

Medewerkers vullen de Work Ability Index zelf in en maken zo een inschatting van hun werkvermogen. De vragen sluiten aan bij de ‘verdiepingen’ van het Huis van Werkvermogen en gaan over arbeid, waarden, competenties en gezondheid. Uit de ingevulde vragen komt een score naar voren. Hoe hoger de score, hoe beter het werkvermogen. Omgekeerd geldt: hoe lager de score, hoe hoger de kans op uitval. De WAI geeft inzicht, zodat je op tijd kunt ingrijpen om uitval te voorkomen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor andere verantwoordelijkheden, minder werkdruk of een aangepast rooster. 

Wil je meer informatie over het inzetten van de Work Ability Index? Ga dan naar Blik op werk.

Voordelen van het Huis van Werkvermogen

Het Huis van Werkvermogen is een goed onderbouwd, betrouwbaar en herkenbaar gespreksmodel. Hiermee kunnen medewerkers zélf de regie nemen en bepalen wanneer, met wie, waarover en hoe diep ze gesprekken voeren over inzetbaarheid en geluk. Voor jou als werkgever is het een hulpmiddel om structureel in gesprek te blijven met je personeel, onder meer over duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en verzuim. 

Duurzame inzetbaarheid

Het is belangrijk dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. want we werken steeds langer door. Duurzaam inzetbare medewerkers zijn tevredener, productiever en minder vaak ziek. Bovendien is de kans kleiner dat zij de organisatie verlaten.

Vitaliteit

Vitaliteit op de werkvloer is onmisbaar voor een gezonde organisatie. Vitale werknemers hebben energie, voelen zich betrokken en zijn geïnspireerd. Houd regelmatig vitaliteitsgesprekken. Hebben je medewerkers plezier in hun werk? Waarin willen ze zich verder ontwikkelen? En hoe gaat het privé met ze? 

Verzuim

Veel organisaties hebben te maken met een hoog ziekteverzuim én een tekort aan personeel. Het Huis van Werkvermogen helpt je om een goede inschatting te maken van je personeelsbezetting. Een werknemer met een laag werkvermogen valt namelijk eerder uit. Als je hiervan op de hoogte bent, kun je op tijd bijsturen. 

Huis van Werkvermogen met alle verdiepingen uitgelegd

Praktijkvoorbeeld Huis van Werkvermogen 

Jeugdhulp Friesland gebruikt het Huis van Werkvermogen al sinds 2018 als middel waarmee medewerkers kunnen checken wat de status van hun inzetbaarheid is. De organisatie vindt het belangrijk dat zij zelf initiatief nemen en keuzes maken om hun inzetbaarheid optimaal te houden. Een goede dialoog tussen medewerker en leidinggevende staat hierbij centraal. Het Huis van Werkvermogen wordt ingezet tijdens jaargesprekken, maar ook als iemand als iemand weggaat om te praten over de reden van vertrek en werkbeleving. 

Meer lezen?

Aan de slag? Jeugdzorg werkt! biedt gratis ondersteuning

Wil je werk maken van een integrale aanpak voor duurzame inzetbaarheid, zodat medewerkers gezond en gelukkig aan het werk blijven? En kun je daar wel advies bij gebruiken? Meld je dan aan voor een kosteloos adviestraject van Jeugdzorg werkt! Wij ondersteunen bij het maken van een plan van aanpak en bieden begeleiding bij invoering en borging. Onze adviseur komt langs bij jouw organisatie en adviseert op inhoud en proces. 

Jeugdzorgorganisaties kunnen van dit adviestraject gebruikmaken van januari t/m juli 2024. Omdat we deelnemen aan de subsidieregeling MDIEU van het ministerie van SZW is onze ondersteuning in deze periode helemaal gratis. Voorwaarden: 

  • Aan de deelnemende organisaties vragen wij om de resultaten te delen met de hele sector. Zo leren we van elkaar!  
  • Jeugdzorg werkt! stelt een adviseur beschikbaar, op basis van de specifieke ondersteuningsvraag.  

Heb je interesse? Neem dan contact op met programmaleider Nicolette Horn: NHorn@fcb.nl.

Meld je aan voor het gratis adviestraject