Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Duurzame inzetbaarheid bevorderen: concrete opbrengsten van de MDIEU-regeling voor jeugdzorgorganisaties

6 nov 2024

De afgelopen twee jaar heeft Jeugdzorg werkt! verschillende activiteiten georganiseerd om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen jeugdzorg te verbeteren. Via de MDIEU-regeling zijn waardevolle tools beschikbaar gesteld voor jeugdzorgorganisaties, hr-professionals en leidinggevenden. Hiermee kunnen organisaties duurzame inzetbaarheid integraal onderdeel maken van hun organisatie beleid. Daarnaast ondersteunt het hun medewerkers om het Goede Gesprek aan te gaan over een vitale en levensfase bestendige loopbaan.

Collega's bespreken het Persoon-Werkfit model

Focus op duurzame inzetbaarheid van medewerkers

In oktober 2022 werd de MDIEU-regeling gelanceerd om duurzame inzetbaarheid structureel op de agenda te zetten. Het doel was om jeugdzorgorganisaties te ondersteunen bij het ontwikkelen van effectieve maatregelen om medewerkers langer gezond en gemotiveerd aan het werk te houden. De inzet van het Goede Gesprek en integrale aanpakken om duurzaam werk te bevorderen, maken  deel uit van een bredere strategie om deze doelstelling te realiseren.

Het Goede Gesprek: sleutel tot duurzame inzetbaarheid

Een belangrijk hulpmiddel voor organisaties is de methodiek van ‘het Goede Gesprek’. Dit gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers is een cruciaal instrument om duurzame inzetbaarheid te bespreken en te bevorderen. Door regelmatig met medewerkers in gesprek te gaan over hun werkplezier, ambities en eventuele uitdagingen, kunnen organisaties proactief inspelen op de behoeften van hun medewerkers. 

Ter ondersteuning voor het voeren van het Goede Gesprek vind je in het artikel ‘Alles over het Goede Gesprek’. 

  • Wat is het Goede Gesprek?
    • Uitleg over wat is het Goede Gesprek 
    • Een animatie over het Goede Gesprek
    • Een webinar voor hr en leidinggevenden
  • Hoe voer je het Goede Gesprek?
    • Een handleiding voor hr en leidinggevenden
    • Een e-learning voor hr en leidinggevenden
  • Wanneer en waarover voer je het Goede Gesprek?
    • Voor elke loopbaanfase van jouw medewerkers vind je hier in alle informatie over cao en andere regelingen, goede voorbeelden, tools en tips.

De week van het goede Gesprek

In mei 2024 organiseerde Jeugdzorg werkt! voor het eerst ‘de Week van het Goede Gesprek’. Tijdens deze week werd het Goede Gesprek over duurzame inzetbaarheid binnen jeugdzorgorganisaties op verschillende manieren aangemoedigd. Door bijvoorbeeld workshops, een walk & talk-sessie en webinars kregen leidinggevenden en hr-professionals praktische tools om met het Goede Gesprek aan de slag te gaan.

Bekijk alles over het Goede Gesprek

Kennisbank met integrale aanpakken 

Er is een kennisbank ontwikkeld met informatie over integrale aanpakken. Deze kennisbank biedt hr-professionals, leidinggevenden en beleidsmakers toegang tot voorbeelden van integrale aanpakken die bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers binnen hun jeugdzorgorganisatie. Door inzicht te bieden in deze methoden kunnen jeugdzorgorganisaties gerichter werken aan een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving voor hun medewerkers.

Naast de integrale aanpakken vind je hier een webinar met prof. Dr. Annet de Lange en Prof. Aukje Nauta over het belang van een integrale aanpak ter bevordering van de duurzame inzetbaarheid van jeugdzorgmedewerkers. 

Voor jeugdzorgorganisaties die een integrale aanpak willen inzetten om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan, zijn er handvatten beschikbaar. Dit praktische overzicht geeft leidinggevenden en hr-professionals concrete stappen en aanbevelingen om een structurele aanpak te ontwikkelen binnen hun organisatie. Dit kan variëren van het verbeteren van de werk-privébalans tot het bieden van opleidingsmogelijkheden en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling bij medewerkers.  

Ga naar de kennisbank duurzame inzetbaarheid

Adviestrajecten in de praktijk: tien inzichten

Een aantal jeugdzorgorganisaties heeft deelgenomen aan adviestrajecten om tot een integrale aanpak te komen die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Deze trajecten hebben waardevolle inzichten opgeleverd. De tien belangrijkste zijn verzameld in een overzicht. Deze inzichten zijn gebaseerd op praktijkervaringen en bieden leidinggevenden concrete tips en aanbevelingen voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid binnen hun eigen organisatie.

Expert Duurzame Inzetbaarheid Silvia van Gaal over deze adviestrajecten: "Zorg voor samenhang in je aanpak voor duurzame inzetbaarheid".

Bekijk de tien inzichten uit de adviestrajecten duurzame inzetbaarheid

Regeling financiële bijdrage vervroegd uittreden

Voor oudere jeugdzorgmedewerkers die vanwege fysieke of mentale redenen niet tot hun pensioenleeftijd kunnen doorwerken, is de Regeling financiële bijdrage vervroegd uittreden een financieel middel om voor de pensioenleeftijd minder te gaan werken. Werkgevers konden voor vrijdag 18 oktober jl. een beroep doen op de regeling. Dit bood organisaties de mogelijkheid om hun oudere werknemers met zorg te begeleiden naar een vervroegd pensioen, zonder dat dit een grote financiële last wordt. 

Blijvende opbrengsten voor de toekomst

De activiteiten uit de MDIEU-regeling hebben blijvende resultaten opgeleverd, zoals de handleiding voor het Goede Gesprek, de kennisbank met integrale aanpakken, handsvaten voor een integrale aanpak en de inzichten uit adviestrajecten. Deze middelen helpen organisaties bij het versterken van hun personeelsbeleid en het creëren van een werkklimaat waarin medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen en gezond aan het werk kunnen blijven.

Alle tools en activiteiten in dit nieuwsbericht zijn mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.