Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Ontdek jouw traject naar een SKJ-registratie

Als je wilt werken in jeugdzorg heb je voor sommige functies een SKJ-registratie nodig. Er zijn verschillende trajecten om tot deze registratie te komen, en afhankelijk van jouw eerdere opleiding en werkervaring wordt bepaald welk traject het meest geschikt is voor jou. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden!

Still uit video Workshop van zij instromer naar jeugdzorgprofessional

Jeugdzorg heeft baat bij diversiteit in jeugdzorgprofessionals. Voor werkgevers is het daarom belangrijk om naar functiedifferentiatie te kijken. Niet voor alle taken is een SKJ-registratie nodig. Het gaat erom dat elke professional in Jeugdzorg bekwaam is voor de taak die hij moet doen. Daarnaast kan het ook zijn dat de taak vraagt om bevoegdheid middels een BIG of SKJ registratie. Is deze bevoegdheid nodig? Dan mag een professional zonder registratie nog steeds deze taken uitvoeren, maar dan onder verantwoordelijkheid van een SKJ-geregistreerde professional.

De weg naar SKJ-registratie

Wil je taken of een functie doen waarvoor je moet registreren als jeugd- en gezinsprofessional? Dan kun je een scholingsadvies aanvragen bij het SKJ. Zo krijg je meteen inzicht in jouw traject tot registratie en de te nemen stappen.

Wist jij dat het SKJ 50% van je scholingstraject kan vergoeden? Daarnaast zijn steeds meer werkgevers bereid de andere helft te vergoeden.

Video: ontdek het traject naar een SKJ-registratie!

Verschillende trajecten

Er zijn verschillende trajecten die je tot SKJ-registratie kunnen brengen, afhankelijk van eerdere opleiding en werkervaring wordt bepaald voor welk traject je in aanmerking komt.

Hbo-opleiding en directe registratie

Je kunt kiezen om een hbo opleiding te volgen zoals de opleiding Social Work met uitstroomprofiel Jeugd. Er zijn inmiddels Hogescholen die een eigen maatwerktraject aanbieden. Zo hebben Gemeente Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam met een aantal jeugdzorgorganisaties een maatwerktraject ontwikkeld.

Geaccrediteerd praktijkprogramma

Sommige werkgevers bieden een geaccrediteerd praktijkprogramma. Hierbij doorloop je een traject bij je werkgever. Dit traject is een combinatie van inwerken, interne opleiding, begeleiding en reflectie op jouw traject.

Een EC-traject  

Het EC-opleidingstraject bestaat uit verschillende scholingsmodules: bouwstenen. Afhankelijk van ervaring, kennis en kunde wordt bekeken hoeveel bouwstenen je moet volgen om je bij het SKJ te registreren.

Een EVC-procedure

In de EVC-procedure wordt getoetst of je over de competenties van de jeugd- en gezinsprofessional. Je moet dan voldoen aan de EVC-standaard, die is gebaseerd op het competentieprofiel hbo jeugd- en gezinsprofessional.

Nadat je de EVC-procedure jeugd- en gezinsprofessional succesvol hebt afgerond, ontvang je een ervaringscertificaat. Heb je aan alle registratie-eisen voldaan? Dan kun je met dit ‘bewijs bekwaam jeugd- en gezinsprofessional’ (her)registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij SKJ.

Meer weten? Bekijk dan de workshop waar antwoord wordt gegeven op de vraag 'Hoe word je nou eigenlijk SKJ-geregistreerd?'.

Ga naar de video

Wil je graag aan de slag in jeugdzorg, maar heb je ervaring in een andere richting? Of is het alweer een tijd geleden dat je werkte met jeugd? De mogelijkheden voor zij-instromers en herintreders op een rij.

Overstappen naar jeugdzorg