search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

De Gouden Accu

Dit zijn de vijf beste ideeën voor meer werkplezier en minder werkdruk die kans maakten op één van de drie geldprijzen van de wedstrijd De Gouden Accu. Op het Event Werkplezier XL op 11 november bepaalde de zaal wie er in de prijzen viel. Benieuwd?

De Gouden Accu

1. App voor rapportage en urenregistratie

Het idee: een app te ontwikkelen die de urenregistratie bijhoudt. In-en uitklokken met een start en stopknop, nauwkeurig per uur. De aanleiding? Te veel administratieve handelingen achter de pc zorgen ervoor dat er minder tijd over is voor jeugdhulp. Zo weet niet iedere hulpverlener goed met de systemen om te gaan. Daarom het idee om een app te ontwikkelen die snel en makkelijk uren registreert en automatisch het cliëntendossier vult. Met het belangrijkste resultaat, meer tijd voor de cliënten! Lees het interview met winnares Anouk!

Anouk Jellema, ambulant hulpverlener bij Elker Jeugdhulp & onderwijs.

2. In praktijk brengen wat je leest over werkdruk en werkplezier 

Het idee: geen vaste werkverdeling, maar uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van de professional. Weinig regels in de organisatie en het goed op orde hebben. Zorgen dat werknemers genoeg regelruimte krijgen en goede balans vinden tussen werk en privé. Kortom: in de praktijk brengen van wat je leest over verhogen van werkplezier en verlagen van werkdruk. Het leuk hebben met elkaar, ontspannen dingen doen en ook oog hebben voor elkaar. De aanleiding? In de praktijk heeft Centrum Jeugd en Gezin Barneveld tevreden cliënten en medewerkers en een laag ziekteverzuim van 2%. Dit idee is vooral bedoeld om Jeugdzorgorganisaties te inspireren!

Karina van Triest, directeur van Centrum Jeugd en Gezin Barneveld.

3. Tool 'Moet ik dat nu echt doen?'

Het idee: een tool in te zetten in de vorm van een fysiek kaartje, op intranet en een pop-up in de digitale agenda met de zin 'Moet ik dat nu echt doen?' De aanleiding? Extra taken en hoge werkdruk, collega's die geen ‘nee' durven te zeggen vanwege een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe ga ik het doen? Is dit vandaag echt nodig? Dit soort vragen zetten collega’s bewuster aan het denken en prioriteren.

Brigitte Verschoor, begeleider pleegzorg bij Kenter Jeugdhulp Santpoort-Noord.

4. Geluksmagazine 

Het idee: een inspiratiemagazine waarin je elkaars krachten leert kennen, successen viert, tips & tricks voor geluk op de werkvloer deelt, opzoek gaat naar de bedoeling en verhalen vertelt over ons prachtige vak. Een glossy, het woord zegt het al: even schitteren en schijnen! De aanleiding? In de waan van de dag vergeten we snel wat onze drijfveren zijn. Het helpt om daar soms met andere ogen naar te kijken. Voor één dag als redactie én de sterren van ons eigen magazine. Zo gaan we out-of-the-box op zoek naar meer verbinding, inspireren we elkaar, andere afdelingen binnen de organisatie en misschien zelfs wel andere jeugdzorgorganisaties.

Pim Rolsma, Jeugdzorgwerker bij Combinatie Jeugdzorg.

5. Werkgroep met activiteiten over thema's

Het idee: een werkgroep vanuit or en organisatie die in gesprek is over werkdruk en werkplezier en daar concrete acties en activiteiten aan koppelt. Zoals het aanbieden van yoga, goody bags en het organiseren van een tafelvoetbalcompetitie. Deze maandelijkse activiteiten vloeien voort uit vier thema's: werkdruk en werkplezier, verbinding,  balans en beweging. De aanleiding? Door de nieuwe afspraken over werkdruk in de sector in de cao Jeugdzorg zijn ze hier al een jaar actief mee bezig. Niet alleen, maar samen met de or, RvB en P&O. Het doel? Medewerkers in beweging zetten en het gesprek over werkdruk en werkplezier gaande houden. Fysiek en mentaal.

Siepie van der Horst, teammanager bij Regiecentrum Bescherming en Veiligheid.

Prijzen

  • Eerste prijs: 6000 euro
  • Tweede prijs: 4000 euro
  • Derde prijs: 2000 euro

Werkdruk / Werkplezier XL

De Gouden Accu is een van de activiteiten van het Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg om de werkdruk in de branche aan te pakken. Met bijna 60% van de jeugdzorgwerkers die de werkdruk te hoog vindt, is het tijd voor een XL-aanpak! Wat kun je nog meer verwachten? Best practices van collega-organisaties, tips en tools ter preventie en een event vol inspiratie op 11 november. Blijf op de hoogte via de website en de nieuwsbrief van het platform.

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling