Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werknemers

"Blijf graag in jeugdhulp werken, maar niet ten koste van mezelf"

Na een turbulente periode bij de inmiddels verdwenen jeugdzorgorganisatie Juzt, besloot Jolijn van Weert haar carrière voort te zetten bij jeugdhulporganisatie Asendo. Van de gesloten jeugdzorg stapte ze over naar de gezinsbegeleiding. De periode bij Juzt heeft haar veel inzichten opgeleverd die ze nu dagelijks meeneemt in haar huidige werk.

Jolijn van Weert - Blijf in Jeugdzorg

Wat deed je bij Juzt en hoe kijk je terug op deze tijd?

"Ik werkte als groepswerker binnen de gesloten jeugdzorg. De eerste paar jaar was mijn werksituatie redelijk stabiel. De problematiek van de jongeren werd wel steeds heftiger, maar door de stabiliteit van het team ging het over het algemeen goed. Toen kwamen er bezuinigingen en gingen verschillende groepen dicht en werden de teams uit elkaar gehaald. Er ontstond onrust onder de medewerkers en steeds meer mensen gingen weg en daar kwamen invalkrachten voor terug. Kort samengevat konden we de jongeren niet meer de hulp bieden die nodig was."

Toen kwamen er bezuinigingen en gingen verschillende groepen dicht en werden de teams uit elkaar gehaald"

Waarom besloot jij toch te blijven?

"Ik dacht: ‘als ik óók nog eens wegval, dan kunnen de jongeren het helemaal niet meer aan. Doordat de jongeren zich onveilig voelde, werden ze agressiever en voelden we ons als medewerkers ook niet meer veilig. Ik heb het toch nog anderhalf jaar volgehouden, maar het was dweilen met de kraan open. Er zaten altijd wel meerdere medewerkers thuis met een burn-out. Op een gegeven moment was het doel: de jongeren met zo min mogelijk gedoe de dag laten doorkomen. De jongeren kregen een soort macht over ons."

Dat klinkt heftig. Hoe hield je dat vol?

"Gewoon doorgaan. Het scheelt ook dat ik niet bang ben aangelegd, ook niet als ik alleen of met een invaller samen op de groep stond. Maar toen er op een gegeven moment een incident plaatsvond waar ik geen invloed op had en vervolgens wél op het matje werd geroepen, was mijn grens wel bereikt. Ik voelde totaal geen steun van het management. Ik heb toen voor mezelf gekozen en ben op zoek gegaan naar ander werk. Al snel kwam Asendo op m’n pad."

Dacht je niet: ‘Jeugdhulp: laat maar!’?

"Nee, totaal niet. Mijn eerste baan in de jeugdhulp was bij Kompaan en De Bocht (inmiddels Sterk Huis, red), waar ik een hele leuk tijd heb gehad. En de eerste anderhalf jaar bij Juzt ging het ook goed, alleen die laatste anderhalf jaar waren echt niet prettig. Door mijn goede ervaringen wist ik dus dat het wel kón, fijn werken in de jeugdhulp. Ik ben me wel gaan richten op gezinscoaching in plaats van de gesloten jeugdzorg."

Wat doe je precies bij Asendo?

"Ik ben jeugdwerker B en werk als gezinsbehandelaar. Ook ben ik sinds april gestart als zelfstandig gezinsbehandelaar. Asendo steunt me daarin, dus dat is heel fijn."

Wat had je achteraf anders moeten doen, als je terugkijkt?

"Achteraf had ik meer tijd moeten nemen tussen beide banen. Nu ben ik in één keer doorgegaan en had ik zelfs een tijdje overlap van beide functies. Dat heeft me veel stress bezorgd en kan ik niemand aanraden! Maar ook dat is weer een les. Als inwerkbuddy bij Asendo probeer ik dit de nieuwe medewerkers ook mee te geven: let goed op je eigen energie, geef je grenzen duidelijk aan en neem de tijd om goed in te werken. Dat heb ik zelf echt moeten leren."

Op welke manier draag jij bij aan het thema Blijf voor de jeugd?

"Steeds scherp zijn op: ‘zit ik nog op de goede plek?’. Want ik wil heel graag in de jeugdhulp blijven werken, maar niet meer ten koste van mezelf. Daarom ben ik ook inwerkbuddy geworden bij Asendo: zo geef ik nieuwe medewerkers ook mee dat ze hun grenzen goed moeten bewaken.

Nieuwe medewerkers moeten hun grenzen goed bewaken"

"Volg je hart. Dan blijf je ook dicht bij de motivatie waarom je ooit in de jeugdhulp bent gaan werken: het zorgen voor de jeugd."

Vanuit het thema Blijf voor de Jeugd bundelen we kennis, kansen, tools en ervaringsverhalen met als doel om jeugdhulpprofessionals te behouden voor de sector.

Blijf voor de Jeugd is een onderdeel van het programma Jeugdhulp. Alles in het werk. Met dit programma wil Jeugdzorg werkt! werken aan een sterke arbeidsmarkt door te versterken wat werkt.

'Jeugdhulp. Alles in het werk' wordt ondersteund met een bijdrage van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV).

Overzicht Blijf voor de Jeugd

Jeugdhulp. Alles in het werk

Matthijs Laurs - programmaleider

Meer weten? Neem contact op!

Jeugdhulp. Alles in het werk!

Meer weten? Neem contact op!