Nieuws en wijzigingen Cao Jeugdzorg 2024-2025
Onlangs zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in Cao Jeugdzorg 2024-2025. De veranderingen hebben met name invloed op het Functieboek en een aantal artikelen uit de cao. De wijzigingen en besluiten zetten we graag op een rijtje.
De belangrijkste cao-wijzigingen
Voor de zomer is de Cao Jeugdzorg 2024-2025 aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om deze Algemeen Verbindend te verklaren. Om de cao te kunnen goedkeuren, is er een aanpassing t.a.v. slaapdiensten doorgevoerd.
Op 10 januari 2025 is het AVV-besluit van de minister in de Staatscourant gepubliceerd. Dat betekent dat alle organisaties die vallen onder de werkingssfeer van de cao Jeugdzorg, deze moeten toepassen.
Slaapdiensten
Tijdens het goedkeuringstraject is het artikel over de vergoeding bij slaapdiensten aangepast. Vanwege de invoering van het wettelijk minimum uurloon per 1 januari 2024 is het volgende aan het artikel toegevoegd:
De werknemer heeft de garantie dat voor de overeengekomen uren voor de slaapdienst in ieder geval het wettelijk minimumuurloon (WMUL) wordt ontvangen.
De oude tekst week van deze loonafspraak af wanneer er niet of nauwelijks gewerkt werd tijdens de slaapdienst. Door de wijziging heeft de werknemer in ieder geval de garantie dat het minimumloon wordt uitbetaald. De financiële gevolgen voor jeugdzorgorganisaties zijn beperkt en speelt alleen als de werknemer niet of nauwelijks werkt tijdens een slaapdienst.
Commissie van geschillen Landelijk sociaal plan
Per 1 juli 2024 kent jeugdzorg een Landelijk sociaal plan. Dit Landelijk sociaal plan Jeugdzorg is onderdeel van de Cao Jeugdzorg 2024-2025. In de eerste versie van het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg stond dat elke organisatie zelf een bezwarencommissie moet inrichten. Dit bleek niet handig, omdat dit jeugdzorgorganisaties veel tijd en geld kost. Er is besloten om bezwaren in verband met de uitvoering van het Landelijk sociaal plan Jeugdzorg te laten behandelen door de bestaande Commissie van Geschillen. Deze heeft ook meer afstand tot de jeugdzorgorganisatie.
Herziening Functieboek Jeugdzorg
Met input uit het werkveld zijn vier belangrijke onderdelen aangepakt.
Gebruik van het Functieboek
De informatie over hoe je het Functieboek kunt gebruiken in de praktijk is vernieuwd en verbeterd. Dit helpt jouw jeugdzorgorganisatie bij het efficiënter indelen van functies, het vergelijken met referentiefuncties en het ondersteunen van medewerkers in hun ontwikkeling. Zo kun je geïnformeerd beslissingen nemen, wat bijdraagt aan een soepelere implementatie en onderhoud van het Functieboek binnen jouw organisatie.
Aanpassingen van het Functieboek
Er zijn drie nieuwe referentiefuncties vastgesteld. Deze kunnen direct gebruikt worden. Het gaat om de functies:
- Medewerker Veilig Thuis
- Ervaringsdeskundige A, B en C
- ICT-specialist
Deze functies zijn ontwikkeld door HCG (Human Capital Group) en verfijnd in samenwerking met hr-professionals uit de branche. Fuwa-experts van de bonden hebben de functies gewaardeerd en gegradeerd. Het OAJ heeft deze functies vastgesteld. Bij de volgende cao-wijziging worden de nieuwe functies toegevoegd aan het Functieboek. Tot die tijd zijn de functiebeschrijvingen beschikbaar en direct toepasbaar.
Ervaringsdeskundigheid
Samen met ervaringsdeskundigen en vooruitstrevende jeugdzorgorganisaties is deze nieuwe functie aan het functieboek toegevoegd. Met nieuw voorlichtingsmateriaal krijgt ervaringsdeskundigheid een prominente plek. Hiermee laten we zien wat mogelijk is met de inzet van ervaringsdeskundigen. De nieuwe functiebeschrijving biedt inspiratie voor alle jeugdzorgorganisaties.
Lees alles over de inzet van ervaringsdeskundigenDatabase van functiebeschrijvingen
Een database is beschikbaar waar jeugdzorgorganisaties hun functiebeschrijvingen kunnen delen en uitwisselen. Organisaties kunnen hun eigen functies toevoegen. Wij hopen dat veel jeugdzorgorganisaties hun beschrijvingen delen en elkaar zo versterken en van elkaar leren.
Bekijk de database met organisatie-eigen functiebeschrijvingenDaarmee is het project Herziening Functieboek Jeugdzorg afgerond. In de loop van 2025 zal het OAJ zich in een vervolgproject gaan buigen over de (ontwikkeling van de) functies Jeugdzorgwerker A en Teamondersteuner.
Kleine cao-wijzigingen voor het salaris
Door de aanpassingen van het minimumloon:
- zijn de nieuwe salaristabellen toegevoegd aan de cao. Het gaat om een loonstijging van 3,6 procent per 1 maart 2025
- de tabellen van ID-banen en garantiebanen aangepast
De pensioenpremieverdeling per 1 januari 2025 is bekend.
Download de Cao-app Jeugdzorg
Naast de hele cao op de website is de cao ook beschikbaar in de Cao-app Jeugdzorg. Met de cao-app heb je alle informatie binnen handbereik: Simpel, snel en effectief.
- Altijd actuele cao-teksten, inclusief functieboek en het laatste nieuws.
- Praktische hulpmiddelen, zoals de tool om zwangerschapsverlof te berekenen en een overzicht van digitale folders.
- Als eerst op de hoogte van nieuwe producten en events van Jeugdzorg werkt!
- Laat je stem horen en doe mee met enquêtes en polls.
Over het Overleg Arbeidsvoorwaarden Jeugdzorg
Het Overleg Arbeidsvoorwaarden Jeugdzorg (OAJ) is het overlegorgaan van vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers in Jeugdzorg.
In het OAJ werken Jeugdzorg Nederland en vakbonden FNV, CNV en FBZ samen aan goede arbeidsvoorwaarden, een gezonde arbeidsmarkt en een sterke en toekomstbestendige branche.
Johan Ketelaars
Secretaris Jeugdzorg werkt! en OAJ
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!