search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Veilig werken

Alle tools en informatie voor veiligheid op het werk op een rij.

Veiligheid op de werkvloer: praktische tips en tools

Om je werk goed te kunnen doen is het belangrijk dat je veilig en gezond werkt. Organisaties hebben daarbij een verantwoordelijkheid, maar als werknemer draag jezelf ook een steentje bij aan een veilige werkomgeving. Hieronder vind je handige tools die je op weg helpen bij veilig werken in de jeugdzorg.

 
Aan de slag met gezond en veilig werken in de jeugdzorg:

Wanneer loopt bij jouw de werkdruk op? En wat kun je doen om met meer energie en plezier te werken? Check dit handige overzicht met tools om werkdruk te verlagen en werkplezier te verhogen. 
 

In de jeugdzorg lopen emoties soms hoog op en kun je te maken krijgen met agressie: schreeuwen, uitschelden, bedreigen of zelfs fysiek geweld. Wat kun je doen om agressie te voorkomen  En wat doe je als het toch gebeurt? Bereid je voor: neem je veiligheid serieus!  
 

Steeds vaker laten cliënten zich op social media uit over hun hulpverlener. Soms worden jeugdzorgwerkers bewust in een kwaad daglicht gesteld of zelfs bedreigd. Wat kun je preventief doen om online agressie te voorkomen? Lees deze handleiding met tips voor veilig werken.
 

Op huisbezoek heb je te maken met onvoorspelbare factoren die van invloed zijn op je veiligheid. Dat vraagt om een andere benadering als het gaat om een veilige werkomgeving.  Met de app Veilig Huisbezoek schat je vooraf de risico’s in en kun je voorzorgsmaatregelen nemen. 
 

Het is wettelijk verplicht een actuele risico-inventarisatie op het gebied van arbeidsomstandigheden te hebben. De Risicomonitor ondersteunt bij deze verplichting. Je zet hiermee alle risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden op een rij en legt zo de basis voor veilig en gezond werken.
 

Antwoord op al jouw vragen in de Arbocatalogus Jeugdzorg

Hoe zit het met sociale veiligheid op het werk? Wat is een goede zithouding? Is er een risico op besmetting met infectieziekten als je op een groep werkt? Wat  zijn de taken van een bedrijfshulpverlener (bhv'er)? Voor al die vragen is er de Arbocatalogus Jeugdzorg. Met richtlijnen om de risico's zo klein mogelijk te houden en gezond en veilig te werken. 

Thuis ben je lekker gezond bezig! En op het werk? Ga aan de slag met de tips over werk en vitaliteit uit dit leuke filmpje. Want gezond en veilig werken gaan hand in hand!

 

 

Meer weten?
Veronica Jocker
Adviseur
085 - 1051 858

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling