Komen tot een integrale aanpak: Duurzaam werk(t)!
Je herkent het belang van duurzame inzetbaarheid voor jouw organisatie. En je wilt ervoor zorgen dat medewerkers gezond en vitaal hun pensioen kunnen bereiken. Een integrale aanpak draagt bij aan minder ziekteverzuim en verloop in organisaties. Maar hoe begin je en waar moet je allemaal aan denken? Jeugdzorg werkt! helpt je op weg.
Een integrale aanpak voor duurzame inzetbaarheid is belangrijk om medewerkers te laten werken naar talent, vermogen en plezier. Van het begin tot aan het einde van hun loopbaan, binnen of buiten de eigen organisatie. Een integrale aanpak begint met een strategische visie die breed wordt gedragen door medewerkers, leidinggevenden en bestuur. Daarnaast is er aandacht voor alle fasen van de loopbaan.
Webinar duurzame inzetbaarheid
Waarom is een integrale aanpak nu zo van belang en wat kunnen we leren van onderzoek en voorbeelden uit de praktijk? In deze webinar gaat Olaf Stomp hierover in gesprek met prof. dr. Annet de Lange, bijzonder hoogleraar Open Universiteit/senior managing consultant Berenschot en prof. dr. Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden.
Hr-modellen duurzame inzetbaarheid
Er zijn verschillende hr-modellen beschikbaar die je als jeugdzorgorganisatie kunnen helpen om te komen tot een integrale aanpak voor duurzame inzetbaarheid. Een hr-model geeft duidelijke richtlijnen. Hieronder vind je een aantal bekende en praktische modellen die in de praktijk goed werken.
Van model naar integrale aanpak
Een model geeft visie en richting. Maar met alleen kiezen voor een model ben je er niet. Om vanuit een model te komen tot een organisatiebrede integrale aanpak is meer nodig: een duidelijke strategische keuze, geduld en bovenal betrokkenheid van iedereen binnen een organisatie. Het vereist vaak een veranderkundige aanpak. Het voeren van 'het Goede Gesprek' is hierbij van groot belang.
Tijdens de adviestrajecten over duurzame inzetbaarheid kregen enkele jeugdzorgorganisaties advies op maat om een integrale aanpak te ontwikkelen. De adviseurs volgden hierbij een aantal stappen. Ook in het webinar over integrale aanpakken bespreken we een aantal acties. Deze acties vormen een stappenplan en geeft je houvast om zelf aan de slag te gaan.
Als je deze stappen volgt, kun je zelf aan de slag met een integrale aanpak voor duurzaam werk. Deze aanpak sluit aan op de unieke behoeften van jouw organisatie en zorgt voor blijvende verandering en betrokkenheid van medewerkers. Zo speel je in op jouw huidige en toekomstige uitdagingen.
Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.