Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Komen tot een integrale aanpak: Duurzaam werk(t)!

Je herkent het belang van duurzame inzetbaarheid voor jouw organisatie. En je wilt ervoor zorgen dat medewerkers gezond en vitaal hun pensioen kunnen bereiken. Een integrale aanpak draagt bij aan minder ziekteverzuim en verloop in organisaties. Maar hoe begin je en waar moet je allemaal aan denken? Jeugdzorg werkt! helpt je op weg.

Twee collega's enthousiast met elkaar in gesprek op de gang

Een integrale aanpak voor duurzame inzetbaarheid is belangrijk om medewerkers te laten werken naar talent, vermogen en plezier. Van het begin tot aan het einde van hun loopbaan, binnen of buiten de eigen organisatie. Een integrale aanpak begint met een strategische visie die breed wordt gedragen door medewerkers, leidinggevenden en bestuur. Daarnaast is er aandacht voor alle fasen van de loopbaan. 

Webinar duurzame inzetbaarheid 

Waarom is een integrale aanpak nu zo van belang en wat kunnen we leren van onderzoek en voorbeelden uit de praktijk? In deze webinar gaat Olaf Stomp hierover in gesprek met prof. dr. Annet de Lange, bijzonder hoogleraar Open Universiteit/senior managing consultant Berenschot en prof. dr. Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Webinar duurzame inzetbaarheid-belang van een integrale aanpak

Van model naar integrale aanpak 

Een model geeft visie en richting. Maar met alleen kiezen voor een model ben je er niet. Om vanuit een model te komen tot een organisatiebrede integrale aanpak is meer nodig: een duidelijke strategische keuze, geduld en bovenal betrokkenheid van iedereen binnen een organisatie. Het vereist vaak een veranderkundige aanpak. Het voeren van 'het Goede Gesprek' is hierbij van groot belang. 

Tijdens de adviestrajecten over duurzame inzetbaarheid kregen enkele jeugdzorgorganisaties advies op maat om een integrale aanpak te ontwikkelen. De adviseurs volgden hierbij een aantal stappen. Ook in het webinar over integrale aanpakken bespreken we een aantal acties. Deze acties vormen een stappenplan en geeft je houvast om zelf aan de slag te gaan.

Stappenplan voor een integrale aanpak

1. Maak een goede interne analyse van de huidige situatie

Kijk hoe jouw organisatie nu werkt. Breng de processen, verantwoordelijkheden en cultuur in kaart. Gebruik documenten zoals jaarplannen, beleidsstukken en hr-rapporten om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. 

Identificeer de belangrijkste uitdagingen en kansen binnen de organisatie of het project.
 

2. Bepaal de hoofdvraag en doelstellingen

Formuleer samen met het management en medewerkers een heldere vraag waar jouw integrale aanpak antwoord op moet geven. Zorg dat de vraag aansluit bij de behoeften van de organisatie en de medewerkers.

Stel ook duidelijke en meetbare doelstellingen vast. Zorg ervoor dat de doelstellingen aansluiten bij de bredere visie en missie van de organisatie. De doelstellingen zijn belangrijk om focus te houden tijdens het implementatietraject. 
 

3. Betrek medewerkers en leidinggevenden vanaf het begin

Organiseer bijeenkomsten waarin leidinggevenden en medewerkers actief deelnemen. Verzamel hun feedback over ervaringen, wensen en uitdagingen. Deze input helpt om de integrale aanpak verder te ontwikkelen.

Door alle relevante stakeholders bij het proces te betrekken, zorg je voor een breder draagvlak. Daarbij kan het waardevolle inzichten opleveren.
 

4. Ontwikkel een gezamenlijke visie en strategie op duurzame inzetbaarheid

Gebruik de feedback uit de bijeenkomsten om samen met het team een visie te formuleren. Deze visie moet duidelijk zijn en door de hele organisatie gedragen worden. Zorg dat het aansluit bij de kernwaarden van de organisatie. 

Ontwikkel strategieën die aansluiten bij de vastgestelde doelstellingen. Zorg ervoor dat deze strategieën flexibel zijn en kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden.
 

5. Stel een implementatieplan op met concrete acties en interventies

Op basis van de visie is het belangrijk om acties te plannen die passen bij de dagelijkse praktijk. Maak daarom een gedetailleerd implementatieplan en betrek medewerkers bij de uitvoering. Zorg dat dit plan de volgende onderdelen heeft: 

  • duidelijke tijdlijnen 
  • prioriteiten 
  • heldere verantwoordelijkheden 
  • concrete middelen 
     
6. Plan regelmatige evaluaties

Plan momenten in om de voortgang van de uitvoering te bekijken en feedback te verzamelen. Gebruik deze feedback om de aanpak indien nodig aan te passen. Dit zorgt voor een doorlopende dialoog over duurzame inzetbaarheid.

Zorg voor transparante communicatie en regelmatige rapportage aan alle betrokkenen. Dit helpt bij het behouden van betrokkenheid en vertrouwen.

7. Moedig eigenaarschap en verantwoordelijkheid aan

Zorg voor een cultuur waarin teams en medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun werk en duurzame inzetbaarheid. Dit kan door coaching, trainingen of teamactiviteiten.

8. Zorg voor continuïteit

Als het implementatietraject is beëindigd, is het belangrijk hierop de reflecteren. Maak ook afspraken voor de toekomst. Zorg dat de visie ook blijft bestaan, zelfs bij veranderingen in het management of hr-team.

Als je deze stappen volgt, kun je zelf aan de slag met een integrale aanpak voor duurzaam werk. Deze aanpak sluit aan op de unieke behoeften van jouw organisatie en zorgt voor blijvende verandering en betrokkenheid van medewerkers. Zo speel je in op jouw huidige en toekomstige uitdagingen.

Dit artikel kwam mede tot stand door de subsidieregeling MDIEU (Maatwerk Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden) vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.