search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Beslisboom corona in jeugdzorg

Door het coronavirus gelden er nieuwe maatregelen. Als jeugdzorgprofessional wordt er fysiek en mentaal veel van je gevraagd. Zie jij door alle coronarichtlijnen door de bomen het bos niet meer? En wil je weten in welke situatie je wat moet doen en wie je hierbij moet betrekken?

Als jeugdzorgprofessional hou je je aan de richtlijnen vanuit het RIVM, maar in sommige situaties lukt dat niet. Aan jou de taak om te beslissen op welke manier je contact met een kind, jongere, gezin en andere betrokkenen hebt. Dat kan soms op 1.5 meter afstand, maar soms ook niet. 

In deze periode wil je passende ondersteuning bieden aan kinderen, jongeren en hun betrokkenen. In het contact staan deze vijf principes centraal: 

 • Geef de tijd om terug te veren.
 • Luister eerst
 • Help in het hier en nu.
 • Geen nieuwe labels.
 • Vertrouw op relaties.
Beslisboom
Wat doe je in welke situatie?

Voor werkgevers

Het coronavirus heeft veel invloed op de manier van werken in jeugdzorg. Je wilt je medewerkers ondersteunen in deze fysiek en mentaal heftige tijden, maar ook voldoende beschermingsmateriaal kunnen aanbieden. En omdat je elkaar minder vaak ziet, is verbinding juist nu belangrijk. Op deze pagina lees je alles wat jou kan helpen in tijden van corona. Natuurlijk moet je je aan de corona-overeenkomst houden, maar laten we het ook zo gezellig mogelijk houden!

Hoe?

 • Zorg voor verbinding en contact. Begin de week bijvoorbeeld met een online teamoverleg of vier verjaardagen online. Start er een nieuwe collega? Stuur een bloemetje en welkomstkaartje.
 • Maak ‘coronateams’ voor huisbezoeken. Plan de bezoeken zoveel mogelijk buiten in en houd anders 1.5 meter afstand.
 • Bied een luisterend oor. Denk bijvoorbeeld aan een professionele coach of bedrijfspsycholoog.

Even alles op een rijtje

Werken met jongeren zonder klachten
Ook wanneer de jongere geen klachten heeft, hou je je aan de algemene maatregelen van het RIVM. Zijn er geen klachten, dan is bezoek ook weer mogelijk. Hierbij is er verschil tussen bezoek uit hetzelfde huishouden en bezoek uit een ander huishouden. Alleen bij bezoek buiten het huishouden van de cliënt geldt: houd 1.5 meter afstand. Voelt de cliënt zich kwetsbaar of vindt diegene het spannend om bezoek te ontvangen. Houd dan eventueel wel rekening met de 1.5 meter afstand of kies voor videobellen of Skype. Komt er bezoek langs, vraag dan het bezoek om hun handen te wassen bij binnenkomst. Bezoek van vrienden of familie kan niet doorgaan wanneer een van de cliënten meer dan 38 graden koorts heeft en/of verkoudheidsklachten ervaart.

Werken met jongeren met klachten
Heeft de jongere symptomen van een coronabesmetting zoals verkoudheidsklachten, benauwdheid en/of koorts? Zorg naast de vijf principes ervoor dat:

 • Je de ouders of verzorgers informeert. Stel voor om het kind te laten testen en bespreek of face-to-face bezoek nog een veilige keuze is.
 • Vraag om advies van de behandeld arts. In overleg kan er via de GGD een test geregeld worden. Dit kan door te bellen naar 0800-1202.
 • Nog voordat de uitslag van de test binnen is, is het belangrijk er een beleid voor isolatie of quarantaine opgezet wordt.

Is de jongere positief getest op corona, maar heb je wel langer dan vijftien minuten op een afstand van minder dan 1.5 meter zorg verleend zonder gebruik gemaakt te hebben van beschermingsmiddelen? Draag dan tot veertien dagen na het laatste contact bij zorg op een afstand minder dan 1.5 meter beschermingsmiddelen (chirurgisch mondmasker en handschoenen). Ervaar je klachten, blijf thuis en neem contact op met de GGD. Zij zullen je monitoren en eventueel testen. Dit geldt ook in als je een hoog-risicocontact hebt gehad. Bijvoorbeeld omdat je in het gezicht gehoest of gespuugd bent. Jouw eigen kinderen (tot twaalf jaar) mogen gewoon naar school of de sportvereniging.

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling